Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

PerNas 2008

Pada 16 Disember hingga 19 Disember 2008, satu program yang dinamakan "Perkhemahan Nasional" telah diadakan di Pusat Latihan Unit Beruniform, Kem Rimba Ilmu, Kg. Terusan, Juasseh, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

Antara objektif program ini diadakan ialah:
  • Merapatkan ukhuwah antara anggota.
  • Memberi peluang menambah point dalam markah kokurikulum.
  • Pertandingan kemahiran, dalam 2 bentuk iaitu bentuk antara sekolah dan antara kumpulan campuran sekolah.
  • Mengadakan lawatan sambil belajar dan ziarah.
  • Pengisian kebudayaan dan IT.
  • Mengadakan khidmat masyarakat.
14 & 15 Dis stay di hostel. Kami berlatih untuk pertandingan BaSeD, kebudayaan & syarahan BI & BA. Kami manfaatkan masa sepenuhnya. Setiap petang, Kak Mardhatillah akan datang ke sekolah untuk mengajar abg ana & Kak Humaira' 'speech' tentang kemanusiaan. Manakala peserta syarahan BA iaitu Izzat Anuar & Kak Liyana Athirah telah diberi teks tentang kemanusiaan oleh mlmh Hayati. Manakala untuk reka cipta perlu disiapkan di sekolah dengan menggunakan barang kitar semula. Ana masuk pertandingan BaSeD & kem kraf sebab ana suka BaSeD & ikatan. Kami kumpulkan kayu-kayu dari sekolah untuk digunakan bagi menghasilkan gajet di sana nanti. Ana & Kak Humaira' pergi ke kedai pada waktu petang. Mula-mula nak beli tembikai, tapi tak jadi sebab mahal. Jadi, kami beli jambu batu je.

Mlm 15 tu bertolak ke Juaseh, Negeri Sembilan. Bas pukul 12 tengah malam. Sementara tunggu bas, kami berlatih sama-sama. Marsha pun datang, ziarah kami.Guru yang pergi mlmh Ainon, mlmh Roshayati & Mlm Azman.

Kami sampai pukul 7 pagi. Kendiri. Antara sekolah yang hadir ialah SMI Al-Amin Kemaman, SMI Hidayah JB, SMI Hira' Jeram, SM Al-Irsyad Kuantan. SMI Al-Hidayah Ipoh hantar wakil banin je.

Hari pertama, uruskan kontijen je. Tuan-tuan kat situ cakap, khemah kita macam khemah minangkabau. Semua orang tengok. Malu je.. Malam tu ada ceramah dari seorang ustaz yang pandai cakap 7 bahasa.

Hari ke-2, start bertanding. Ada pertandingan ikhtiar hidup (masak nasi dalam buluh), reka cipta, speech, syarahan BA (kemanusiaan), BaSeD [Basic Self Defend] & Kebudayaan (Lagu patriotik rekaan sendiri & teater). Petang tu kita ziarah khemah-khemah sekolah lain. Pengadil untuk pertandingan kebudayaan tu cakap sekolah kita cute2. Suara harmoni. Then, kita ziarah SMI Hidayah JB sebab tak sempat masa petang tadi. Meriah sangat. Bertaaruf.. Cerita pasal sekolah masing-masing.

Hari ke-3, masa pagi, banat kena rentas halangan. Dia bahagi kumpulan...campur sekolah. Petang, ada Khidmas [Khidmat Masyarakat]. Yang ni pun kumpulan campur sekolah. Kena tolong warga emas. Ana dapat rumah atuk tu umur 86 thn. dia tinggal dgn anak, cucu & cicit dia. Ana pergi dengan mlmh Ainon. Malam tu ada pertandingan kem kraf. Komandan-komandan datang ke khemah kita untuk menilai gajet-gajet yang kita buat. Kita buat pintu gerbang, rak dapur, rak kasut, ampaian, perangkap.

Hari terakhir..
Keputusan pertandingan untuk banin,
  1. Ikhtiar hidup:2
  2. Reka cipta:3
  3. Speech:1(Abg ana)
  4. Syarahan BA:2(Izzat Anuar)
  5. BaSeD:3
  6. Kebudayaan:2
  7. Kem kraf:2
  8. Pangkalan terbaik:2
  9. Secara keseluruhan banin Naib Juara.

Keputusan pertandingan untuk banat,


  1. Ikhtiar hidup:1
  2. Reka cipta:4
  3. Speech:2(Kak Humaira')
  4. Syarahan BA:2(Kak Liyana Athirah)
  5. BaSeD:2
  6. Kebudayaan:1
  7. Kem kraf:1
  8. Pangkalan terbaik:1
  9. Secara keseluruhan banat Juara.

Bertolak balik dari sana kul 2 petang. Sampai sini kul 7 malam.

Best.... Dapat ramai kawan dari sekolah lain.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Kursus Kenaikan Pangkat Leftenan Muda, Staff Sarjan & Sarjan 2008


Alhamdulillah pada 17 - 21 Ogos 2008 yang lalu kursus kenaikan pangkat KRSMUSLEH telah berjaya diadakan di D'Amir Chalet, Kg. Baharu, Sitiawan, Perak.

60 pegawai: leftenan muda
50 kadet : staf sarjan
150 kadet : sarjan

Semua peserta telah berjaya ditauliahkan dan semuanya lulus. Peserta banat dari SMIAAK adalah seramai 14 orang; Atifah, Farhana @, Fatimah, Kak Hanis, Hazirah, Haziqah, Hidayah, Khadijah, Mardhiyyah, Marsha, Robiatul Adawiyah, Syaza, Syifa' dan Zalilah. Staff Sarjan pulak; Kak Humaira' & Zakaria. Diorang pergi Pulau Pangkor. Hari ketiga baru diorang datang semula ke Amir Chalet.

Kami bertolak pada 16 Ogos 2008. Tapi bas rosak so sampai lambat, kul 12 tgh hari. Mmg tak mandi. Kami dibahagikan kumpulan campur sekolah. Tapi kalau nak buat ujian, ikut kumpulan sekolah. Hari pertama just buat latihan kawat & BaSeD. Kuliah (pengisian kerohanian) diadakan pada waktu malam oleh Tuan Salleh Senafi. Kami mandi hanya pada waktu hirosah.

Second day, kami lakukan aktiviti air. Kami berkayak & buat rakit. Kayak dalam klam udang je. Ada jugak kumpulan lain yang kayak dalam sungai.

Kami buat semua aktiviti tersebut dalam hujan. Khemah kumpulan ana roboh. Masuk air. Nasib baik ana dah alas semua barang ana dalam beg dengan plastik.. Jadi barang-barang ana selamatlah, tak basah. Kuliah pada waktu malam adalah tentang etika, adab & protokol KRSM oleh Tuan Azrul. Tuan Azrul best. Tak ngantuk. Tuan Azrul ajar kami lagu sarjan.





Kamilah barisan perwira
Putra putri SMI seMalaysia
Anggun segak tampan sungguh bergaya
Semangat sekeras waja

Segak beruniform bangga di hati
Syahid anugerah kemas di sisi
Bukan senang nak dapat anugerah ini
Bagai nak separuh mati

Berhujan
Berpanas
Lembah lurah dituruni
Gunung yang tinggi bersama kita daki
Lautan kita renangi

Kamilah perwira
Harapan SMI tercinta
Harumkan Islam di persada dunia
Kita harapan agama
Kita harapan negara
Kita harapan semua

Lala..Lala..Lala..Lala..


Hari ketiga, kami jalani ujian kawat, BaSeD & ikatan. Alhamdulilah, semuanya berjalan lancar. Petang tu, staff Sarjan balik. Best dengar Kak Humaira' cerita pasal staff sarjan. Kami ada kuliah pasal asas orienteering oleh Tuan Syahrilnizam. Lepas tu, ada ujian bertulis.. Senang je.. Then, kena bincang persembahan yang akan dibuat pada malam esok. Staff sarjan yang kena jaga kumpulan kami tak faham apa yang kita bincangkan sebab kita cakap dalam loghat terengganu.

Hari keempat, ada KHIDMAS @ khidmat masyarakat. Kami dibahagikan tugas. Kumpulan ana kena bersihkan dorm. Ada jugak yang bersihkan bilik urusetia. Diorang nampak markah ujian bertulis semalam. Tinggi tinggi jugak markahnya. Masa nak makan malam, Tuan Azrul lawat khemah kami semua. Sekolah kami jadi tumpuan masa tuan Azrul lawat khemah kami. Tuan Azrul ketawa tak henti-henti bila tengok ketua kontijen kami. Kami tak tahu nak buat persembahan apa pada malam tersebut. Fikir..fikir..fikir.. Dapatlah idea.. Kami nyanyi lagu 'Adakah Kau Lupa', 'Gelombang Keadilan' & lagu rumah biru sekolah kami. Ada peristiwa kelakar yang berlaku di atas pentas (pondok). Peristiwa Marsha & Khadijah.

Hari ni, hari last, berdebar untuk pentauliahan. Ketua kontijen kami, Fatimah pun tak cukup tidur. Dia tidur pukul 4 pagi. Kami bergilir iron uniform no.4 & kilatkan kasut boot. Then, robohkan khemah sambil bersarapan. Latihan pentauliahan diadakan pada waktu pagi. Masa tengah hari barulah kita buat majlis pentauliahan betul-betul. Alhamdulillah, semua berjaya ditauliahkan.

Kami balik ke sekolah pukul 4 petang & tiba di sekolah pada pukul 12 tengah malam.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: 2008
Design by a.a.ghariib