Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Pai Epal

Pastri:
2 cawan tepung serbaguna
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan mentega
1 biji telur
4 hingga 5 sudu besar susu segar

Inti:
8 cawan epal hijau-dibuang kulit dan dihiris/dipotong kiub
2 cawan air
2 cawan gula
2 batang kayu manis

Cara membuatnya:
  1. Pastri; campur semua bahan. Uli hingga sekata. Balut dan sejukkan doh tersebut selama 30 minit.
  2. Inti; campurkan semua bahan dan reneh bahan-bahan tersebut selama 15 minit sehingga ia menjadi pekat.
  3. Canai setengah bahagian doh ke dalam bekas pai dan isikan intinya. tutup permukaannya. Cucuk permukaan pai dengan garfu dan sapukan sedikit susu di atasnya. bakar selama 30 hingga 50 minit dalam ketuhar bersuhu 180oC sehingga keemasan.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

0 responses:

Berkatalah dengan akal dan jiwa, kerana itu anugerah Pencipta dan ternyata natijahnya akan lebih bahagia. ^_^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: Pai Epal
Design by a.a.ghariib