Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Kek Coklat

Bahan-bahan:

1 1/3 cawan gula perang
1/3 cawan susu
6 sudu meja serbuk koko
1/2 cawan + 1 sudu meja mentega
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
1 1/3 cawan tepung
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan susu

Cara membuatnya:
  1. Panaskan 2/3 cawan gula perang, 1/3 cawan susu dan serbuk koko dan kacau sehingga sebati. Tutup api.
  2. Pukul mentega bersama baki 2/3 cawan gula perang. Masukkan bancuhan koko tadi dan pukul sehingga sebati. tambahkan telur dan esen vanila. Kacau.
  3. Dalam bekas yang lain, ayak tepung dan masukkan serbuk penaik dan garam.
  4. Masukkan ia ke dalam bekas bancuhan koko dan akhir sekali, tambahkan 1/4 cawan susu.
  5. Tuang ke dalam loyang dan masukkan ke dalam oven di bawah suhu 375o F atau 180oC selama 18 hingga 20 minit.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

3 Hari Terakhir Persekolahan 2009

17 November 2009, Selasa
Hari ini sekolah kami telah mengadakan jamuan perpisahan :tareflower: kerana form 5 tidak dapat bersama dengan kita lagi pada hari esok. Hari ini juga merupakan hari terakhir peperiksaan :33: diniyyah. Jadi, ana dan Izyan mengemas :cucirumah: kelas pada pagi tersebut selepas habis peperiksaan tafsir kerana inilah kali terakhir kami menggunakan kelas ini. Lagi pun, kami telah diingatkan oleh Ustaz Azman dan Muallimah Roshayati untuk mengosongkan kelas daripada segala macam benda melainkan kerusi dan meja.

Pertamanya, kami mengumpulkan segala jenis buku dan kertas di atas meja. Kemudian, kami perlu mengasingkan kertas-kertas yang mengandungi ayat al-Quran dan sebaliknya. Kertas yang tidak mempunyai ayat al-Quran, kami buang begitu sahaja. Manakala buku-buku pula dikumpulkan dan dipulangkan semula kepada tuannya. Sedang asyik melakukan tugas, kami semua dipanggil berkumpul di musolla. Setiap wakil tingkatan atau MPP memberi ucapan. :boy16: Begitu juga dengan AMT dan form 5. Form 5 kemudiannya memberi sedikit cenderamata kepada guru-guru SMI Xmas dan kad :1: kepada setiap kelas. Akhir sekali, pelajar form 3 banin membuat sedikit persembahan bersama-sama banin form 5.

Kemudian, kami turun ke kantin dan menjamu selera. Memang berselera :makan: kerana kami tidak makan pagi seperti biasa. Kira-kira jam 2 petang, kami bergegas ke kelas untuk menyiapkan tugasan. Pada jam 2.30 petang, Khadijah dan Fatini pun datang dan menolong kami memulangkan buku-buku tersebut kepada tuannya. Pada waktu pulang sekolah, Robiatul, Marsha, Syifa' dan Zalilah turut datang membantu kami mengemas kelas. :laptingkap::vacuum::cucirumah: Namun, kami semua berasa hairan Question apabila diberitahu bahawa Auni sudah balik. Hari ini ada usrah, patutnya dia pergilah. Tapi... (begitulah)

Seusai membersihkan kelas, kami membantu kelas sebelah pula. Ketika itu, yang ada di kelas sebelah ialah Fatimah, Mardhiyyah dan Wafaa'. Namun, kami berhenti dahulu apabila jam sudah menunjukkan pukul 4 petang kerana kami perlu pergi usrah. Ana rasa muka ana kena banyak habuk. Jadi, ana menukar contact lens ana dengan cermin mata. :18: Kami berjalan kaki ke rumah Muallimah Yong dengan pantas kerana hujan sedah mula turun.

Setibanya di rumah muallimah, kami terus menunaikan solat Asar dan kemudiaannya usrah kami 'dihandle' oleh Kak Majidah. Apa yang kami dapat daripada bacaan al-Quran itu adalah pengajaran daripada kaum-kaum yang telah dibinasakan oleh Allah. Kami juga mengetahui bahawa orang-orang kafir sentiasa mendustakan ayat-ayat Allah. Ketika ini, ana teringat surah AnNaba' yang menyebut bahawa akhirnya orang kafir berkata, "Alangkah baiknya sekiranya aku dahulu adalah tanah." Allah turut menyuruh manusia berjalan atau bermusafir di muka bumi ini. Lihatlah kepada keindahan ciptaanNya yang membuktikan kekuasaanNya.
:naruto_1:

Kemudian, kami diperdengarkan kisah Abdullah bin Jahsyi dan Abu Ubaidah Al-Jarrah (Manusia rongak yang paling baik kerana beliau telah membantu Rasulullah mencabut besi pada rahang baginda sehingga kedua rahang Abu Ubaidah tercabut). Sedang asyik mendengar, Muallimah Yong pun pulang ke rumah. Muallimah beritahu kami bahawa Auni telefon. :phonehappy: Katanya, "Muallimah, ana lupalah :puteh_23: ada usrah hari ini." Selesai usrah, kami mendengar cerita daripada Kak Majidah tentang pengalamannya menjadi MPP di SMI Hidayah JB. Katanya, sebenarnya form 3 ini pun, masih belum cukup tarbiyyah. Jadi, tak perlulah lagi keluar daripada Al-Amin sekarang.

18 November 2009, Rabu

Hari ini, ana ada projek dengan Izyan. Kami ingin membuat penanda buku untuk diberikan kepada pelajar kelas kami dan guru yang berkaitan dengan form 3. Tapi, projek kami tergendala seketika kerana pada paginya, ana dipanggil untuk membuat latihan untuk ke PRINT'09 (Perkhemahan Internasional 2009). Ana masuk BaSeD seperti biasa. Hari ini cuma ada 4 orang sahaja yang berlatih BaSeD. Lagi 6 orang, form 5 sedang SPM. Ketiga-tiga orang daripada kami memang sudah biasa dengan BaSeD, jadi, agak mudah bagi kami. Hari ini, kami cuma fokuskan kepada Fatimah kerana ini adalah pertama kalinya dia masuk BaSeD. Kemudian, kami berlatih berguling cara BaSeD dan 'bintang'. Izyan menunggu dengan setianya di hadapan asrama. Selesai berlatih, kami bergegas ke musolla untuk meneruskan projek. Namun, kami dipanggil oleh Muallimah An untuk turun ke depan asrama.

Rupa-rupanya form 3 ditugaskan untuk membersihkan khemah. Pada mulanya, ramai yang merungut kerana tahun-tahun sebelum ini, semua orang wajib membersihkan khemah kumpulan masing-masing. Banin seperti tidak biasa dalam hal-hal khemah. Akhirnya, banat kena bersihkan semula khemah yang 'dibersihkan' oleh banin. Pada mulanya, ana merancang untuk melipat khemah sahaja. Tapi, akhirnya ana rasa nak menyapu sekali. Last sekali, ana bersihkan ground sheet banin yang agak besar. Kami membersihkannya dengan cepat kerana hujan rintik-rintik.

Seusai membersihkan khemah, barulah kami makan pagi. Hari ini, kami makan agak lewat daripada orang lain. Kemudian, ana dan Izyan ke kelas dan menyiapkan penanda buku. Kemudian, datanglah Zalilah. Dia turut menolong kami. Suasana menjadi agak bising dengan kedatangan Marsha dan Robiatul. Mereka tidak sabar menyuruh ana ajar mereka berguling cara BaSeD dan 'bintang'. Selesai menyiapkan penanda buku, ana pun ajarlah. Tapi susah juga nak ajar kalau mereka tiada keyakinan. Kira-kira jam 12.35 tengah hari, kami pun memberi penanda buku tersebut. Ana bercadang hendak membeli :tapau2: coklat cadbury di kedai belakang rumah ana untuk diberi kepada kelas 3 Ibnu Majah. Tetapi disebabkan halangan yang tertentu, ana tidak dapat membelinya.

Jadi, pada malam harinya, ana bersama adik lelaki ana membuat 2 bekas kek coklat.
:buatkek:


19 November 2009, Khamis



Pagi ini, kami diberi tugasan oleh Ustaz Khairuddin untuk menghafal juzu' 1 pada cuti persekolahan ini. Seterusnya, ana mengira duit :writing: kelas yang perlu dipulangkan bersama Izyan. Kemudian, kami memulangkan wang :1: tersebut bersama 10 potong kek kepada banin kelas ana. Selepas makan pagi, kami berlatih kawat. Walaupun ana tidak masuk pertandingan kawat, tetapi ana perlu mengajar mereka kerana ana telah pergi Kursus Kemahiran Kawat 2009. Ana cuma memberi arahan, ajar mereka dan berlatih gulingan 'bintang'.

Pada tengaharinya pula, kami dipanggil oleh Muallimah An untuk membersihkan bengkel. Ana, Marsha, Zalilah, Amalina, Haziqah dan Auni. Sejak akhir-akhir ini, kami banyak mengemas dan membersihkan :cucirumah: tempat. Walau bagaimanapun, itulah kenangan manis yang sebenarnya yang dapat kami kutip. Pada waktu beginilah, kita dapat mengetahui hati dan budi :flower: seseorang itu. Memang sejak akhir-akhir ini, ana agak sibuk, terkejar sana sini. Tapi itulah yang menggembirakan hati ana. Memang pelik tetapi ana suka mencari kerja sebab ana memang tidak suka duduk diam. Pernah suatu hari itu, Wafaa' mengadu kepada ana. Katanya, kakinya sakit kerana ikut ana berulang alik ke sana sini semalam. Akhir sekali, kami berkumpul di dalam kelas untuk mendengar ucapan yang ditulis oleh senior.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

GOOD LUCK 4 SPM

Assalamualaikum.. Kepada semua form 5, kami doakan agar antum, antunna dipermudahkan bagi menjawab semua soalan dan mendapat keputusan yang cemerlang...
:33:
InsyaAllah.
::Ameen:::thumbsup:

Semalam, masa jamuan perpisahan, form 5, bagi kad yang telah dibuat oleh mereka kepada kami semua. Dalam kad tersebut, ada ucapan daripada setiap orang dari form 5.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

From form 5, batch 5...

Hari Ahad yang lalu, kami, 3 Ibnu Majah menghadiahkan penanda buku kepada form 5 kerana mereka akan menghadapi SPM dan ini adalah tahun terakhir untuk mereka bersekolah di sini. Jadi, penanda buku terebut adalah sebagai kenangan dan kata-kata semangat buat mereka.Cheer:pompom:

Hari ini, mereka membalas hadiah kami (penanda buku) dan menulis ucapan mereka kepada kami:

Form 3 Ibnu Majah......

Thank You for your services to us........
We are appreciating:
what you do to us

what you give to us
what you say to us
whatever.

  • be happy with your life..
  • do not like to cheat or chat....
  • orang yang paling bijak adalah orang yang mengingati mati.
  • study first, dakwah forever.
  • selami hati antuum, iman hakiki bakal menguntumros
  • you are the greatest sisters and brothers we ever had, so appreciate it! hehe...
Ikhlas daripada,
4eva 17.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: November 2009
Design by a.a.ghariib