Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Kem Kimia


Rancangan program banat 4N terpaksa dibatalkan last minute, pada hari Jumaat dan Sabtu yang lepas kerana kehadiran kem kimia yang wajib disertai oleh semua pelajar yang mengambil aliran sains tulen...


Kita hanya merancang, Allah lah yang menentukan!



Tapi, bagus juga ada kem kimia.

Petang Jumaat, Kak Humaira' ada telefon, ajak keluar jalan-jalan. Tapi, ana menolak tawaran tersebut..sebab nak kemas untuk kem kimia esoknya.

Ana: salam
Bi'ah: wassalam. ade apa sih.. hikhik...nak ddk homestay
Ana: nti ke?
Bi'ah: yep. ana gi dlm pkl 9 a.m kot
Ana: owh
Bi'ah: gi homestay dulu br gi sklh
Ana: nti ddk homestay, esk je la?
Bi'ah: tido sekali. blk ahad...insyaAllah. tp ingat nk study add math sekali dgn kakak zimah... pas2 wat math dgn nurul and iera
Ana: ooo
Bi'ah: nti gi pkl bape?
Ana: mcm hari skolah. start kul 8

Malam harinya,

K.Humaira': salam,
Ana: wassalam. gi mne?
K.Humaira': ingat nak gi swim malam ni. tetiba ayah kata taknak plak sbb perut kenyang. ehhehe, rasanya alasan je tu, coz ayah sebenarnya nak tengok cite hantu yg dia baru beli tadi. deorang duk tgk hantulah tu... insyaAllah esok ana hantar marsha gi sek. jumpa esok ye..
Ana: esk, mardhi tmpg nti ye?
K.Humaira': Mardi tumpang? tak tau plak...
Ana: dia kte
K.Humaira': oooo
Ana: nti x minat ke citer hantu?
K.Humaira': I'm holly. ngaa
Ana: marsha dia ckp ngan ana. hari tu, tgk 2 citer hantu. x leh tido. ^-^
K.Humaira': betullah tu... duk main jogathon citer hantu...
Ana: ^^
K.Humaira': haa, esok nti pi sek camne? nak tumpang? Ana ok je.. takut org tu yg tak sudi.
Ana: nnti ana tnye ayh ana bleh hntr x

K.Humaira': bukanlah, tanya ayah nti, blh tak nak naik ngan kak humai.. haa, camtulah~
Ana: x pnh ke keta?
K.Humaira': ntahlah
Ana: khadijah pun tmpg skali. sbb die duk rmh mardhi
K.Humaira': oooo. eh, bitau ana camne ek... ha'ah mar tumpang skali.. ana br tanya ayah n marsha. ayah kata, awak hantar deorang esok ye. ok, ana outlu
Ana: k. salam. h/p ok lg kn? ada apa2 ana sms
K.Humaira': hp mantap! Baru isi peluru tadi..ahhaha...bye, assalamualaikum
Ana: waalaikumussalam
K.Humaira': ok, bye!!!!

Kemudian, berkemas untuk stay dekat asrama esok. Bawa sekali barang-barang untuk hias board bawah tangga banat tu.

26 Jun 2010, Sabtu
Selepas bersiap, Kak Humaira telefon. Masa tu, dah pukul 7.20 pagi. Dia ajak ana tumpang dia pergi sekolah (yelah, orang baru dapat lesen). Ana pun tanya ayah ana, ok! Balik nanti pun dengan Kak Humaira' juga lah. Tapi, Kak Humaira' kata, Marsha tak siap lagi, baru nak sarapan. Ana pun, bukalah komputer sekejap. :p Memang sekejap sangat.

Kemudian, ana pun keluar, jalan-jalan keliling rumah dulu. Main dengan pokok limau purut. :p Selalu engkau jadi mangsa kalau diri ini sedang menunggu. Bau daun dia kan wangi. Main dengan kucing lah, yelah, tak de kerja lah katakan. Sambil tu, ulang hafazan, minggu depan, muallimah nak tebuk. Tengok jam, eh, dah pukul 8:00 pagi lah. Tunggu, punya tunggu, dalam pukul 8:05 pagi, sebuah kereta kenari meluncur laju masuk ke dalam lorong perumahan ini.

Naik kereta. Boleh tahan juga Kak Humaira' bawa kereta. Dalam 8:10 pagi, dah sampai sekolah. Express.. Masuk, masuk, cikgu tu dah ada dah. Duduk barisan keempat. Nama cikgu ini ialah Noor Hashimah binti Ali Musa. Bagus cikgu ni, selalu kaitkan pembelajaran dengan Islam. Sama macam Muallimah Azlinda. Rasa macam cikgu ni lagi bagus daripada kita semua.

C.Shima: 8:30 baru start tadi, saya charge tau. Jadi, habis 11:00 k!

Lepas solat Zohor, turun untuk makan,

Ana: Eh, Mardhiyyah, tengok, diorang dah hias board lah! Cantiknya.
Mardhiyyah: A'ah la..
Ana: Diorang dah balik ke?

Mardhiyyah: Nti, ana dah tengok dah laman web sps tu.
Ana: Dah boleh guna ke?
Mardhiyyah: Ayah ana guna yang guru-guru punya. Nti, nombor 5. Ana no. 7.
Ana: Menurunlah. Siapa atas?
Mardhiyyah: No 1, _____, No. 2, Marsha, No. 3, _______, No. 4, __________. Wafaa', no. 6.
Ana: Oh, macam mana ni, budak 3 orang tu dah potong kita. Jom, kita potong diorang nanti!

Kemudian, 'lepak' dekat surau.

C.Shima: Faham tak apa yang cikgu ajar tadi?
Kami: Faham cikgu.
C.Shima: Semalam, saya tak naklah duduk asrama, jadi, saya duduk homestay. Hari ini, duduk asrama. Apa yang special dekat sini?
Kami: Keropok. Dekat Kuala Kemaman.
C.Shima: Ye? Petang ni, nak pergi lah. Sekejap, saya pergi makan dulu ye!
Kami: Ok.

Ketika sesi pembelajaran, Cikgu Shima memang peka. Pantang ada orang masuk lambat atau tertidur, mesti ditanyanya.

Lepas waktu Asar, kami baca mathurat seperti biasa. Habis baca mathurat, ana dengar Cikgu Shima tanya Mardhiyyah pasal baca mathurat.

Dekat asrama, Cikgu Shima dan Muallimah Syu dah bersiap-siap nak keluar.

Kami: Nak pergi mana muallimah?
M.Syu: Nak pergi The Store.
C.Shima: Kita nak pergi pantai!

Start siapkan bahan-bahan yang hendak ditampal pada board. Ni, tugasan kumpulan usrah ana dan MTP. Marsha je, asyik cerita pasal hari Khamis hari tu, sebab dia ponteng, tapi, tangan tak bergerak pun buat kerja. Katanya, "Ana, jadi penglipur lara je."

Lepas tu, bersiap-siap untuk kelas malam ni. Belajar sampai pukul 10:00 lebih. Ada latihan yang diberi. Kami solat Isya' dulu, sebelum balik ke asrama. Lepas solat, baca Surah Al-Mulk. Balik asrama, sambung sikit lagi kerja siang tadi.

M.Syu: Ni untuk apa ni?
Mardhiyyah: Kita diberi tugasan untuk hias board bawah tangga banat tu.
M.Syu: Ooo.. Cikgu Shima nak duduk homestay, tapi dia nak ajak muallimah.
Mardhiyyah: Ooo, pergilah. Kitorang tak pe, kakak-kakak ada.
M.Syu: Kita berdua lapar ni, dah suruh budak-budak homestay tu masakkan :p Petang tadi, makan otak-otak 9 keping kat tepi pantai. Makan ringan-ringan je tadi.
Ana: Ooo.
M.Syu: Nanti, esok muallimah baliklah awal-awal pagi. Kalau diorang tanya, muallimah mana, cakaplah muallimah dalam bilik, dah tidur.
Mardhiyyah: Betullah tu, dalam bilik dekat homestay. :)
M.Syu: Lagipun, selesalah sikit, cikgu duduk homestay. Ada air-cond dll.
Mardhiyyah: Ooo, a'ah..
M.Syu: Esok, kena habis kelas awal sebab cikgu tu nak pergi _________ (cbe la teka).
Ana: Oh, sebab tu ke? hihihi
M.Syu: Cikgu tu kata, baju dekat sini murah.
Auni: Murah?
M.Syu: Murah dari KL.
Kami: Oh, memanglah.

27 Jun 2010, Ahad
Bangun dalam pukul 5:15 pagi. Dalam pukul 5:40 pagi, pergi ke surau untuk solat Subuh. Tunggu punya tunggu, macam tak de harapan je untuk banin datang ke surau. Dalam pukul 6:00 pagi, kami solat berjemaah. 8 orang je banat solat dekat surau. Habis solat, baca mathurat macam biasa. Pukul 6:30 pagi, balik asrama kecuali Mardhiyyah dan Khadijah. Mereka berdua dah siap masa tu.
Ana: Cepatlah Wafaa', jom bersiap.
Wafaa': Ye.
Ana: Cepat, nak tampal ni dekat board tu.
Wafaa': Jap je, ana nak naik basikal sekejap.
Ana: Wafaa'!!
Wafaa': Sekejap je (naik basikal). Angkatkan tongkat jap. Betul, ana naik sekejap je.
Ana: (angkatkan tongkat)
Wafaa': (main) Eh, hujan lah pulak (rintik-rintik je).
Ana: Maksudnya, dia suruh nti berhenti. ^_^

7:15 pagi, kami makan pagi di kantin. "Mana cikgu dengan Muallimah Syu ni? Tak balik-balik pun. Kata nak balik awal pagi.??" Sedang kami menjamu selera, cikgu tu datang, kata start 8:15 pagi. Cikgu baru nak bersiap.

Sementara tu, kami ambil udara segar dulu. Jalan-jalan.
Marsha: Jom, kita main 'nasi lemak'.
Ana: Lama dah tak main.
Marsha: Eh, macam mana lagu dia?
Ana: Hentam je lah.
Marsha: (nyanyi)
Ana: Rasanya, macam panjang lagi. Biarlah.

Last sekali, Marsha menang. Kemudian, ana jumpa adik ana, dia ada kelas juga hari ini.

Ana: Marsha, ana balik dengan nti nanti eh?
Khadijah: Ana pun nak balik dengan ntilah.
Marsha: Asal tiba-tiba semua nak balik dengan ana ni?
Ana: Ayah ana memang suruh ana tumpang nti je masa balik.
Khadijah: Marsha, Marsha, ana duduk rumah ntilah.
Marsha: Hah?!

Kemudian, tukar permainan. Wafaa' dan Kak Shaidatul main cakap-cakap dekat telefon. Sebab telefon rosak. Tiba-tiba Mardhiyyah join sekali. Tak berapa lama kemudian, pintu bilik kuliah dibuka. So, kita semua pakat masuk. Siapkan sekejap kerja yang diberi semalam sementara menunggu kedatangan Cikgu Shima.

Kak Mawaddah dengan Kak Husna selalu tolong ajar orang bila orang tak faham. Bagus-bagus. Setelah habis sesi penerangan dan jawab sedikit soalan objektif, kami, form 4, diberi soalan kertas 2. Manakala, form 5, sambung belajar topik form 5.

Kami, banat form 4, duduk dekat kelas kami. Jawab punya jawab. Sampai ke satu tahap tu, dah penat jawab, orang dekat belakang pun bising :p, Marsha pun pasanglah lagu dari h/p dia. Baru senyap sikit. Alasan kami berdua, nak bagi otak kanan bergerak sekejap. Ada beberapa soalan lagi untuk section A yang tak siap lagi. Tanya Muallimah Syu.

Dalam pukul 12:00 tengah hari.

Ana: Eh, Marsha, tengok soalan ni. Jom, kita jawab, yang ni senang je. Kan kita dah pernah buat.
Marsha: A'ah, jom!

Berusaha menyiapkannya walaupun sudah pukul 12:30 tengah hari. Bila dah lengkap soalan tersebut, baru berkemas untuk turun ke bawah. Kami sambung jawab soalan kertas objektif. Bila semuanya sudah habis, Cikgu Shima minta untuk bergambar bersama-sama banat. Oh, ye. Sebelum tu, Muallimah Azlinda ada sampaikan cenderahati kepada Cikgu Shima. Kelakarlah, muallimah tolak anak muallimah masa nak bergambar dengan Cikgu Shima. ^-^

Kami bergambar pada bahagian tempat duduk banin.

C.Shima: Eh, bestnya duduk sebelah sini, sejuk. Patutlah budak lelaki asyik nak tidur.

Bersalam-salaman dengan Cikgu Shima. Katanya, lain kali nak datang Terengganu lagi. Bawa family pula.

M.Syu: Marsha, awak balik dengan siapa? Ni, LCD ni macam mana?
Marsha: Tak tahulah siapa ambil. Rasa kakak ana.
M.Syu: Awak bawa baliklah LCD ni ye?
Marsha: Ok. Syaza, nti tunggu ana tau.
Ana: Ok.

Nak pergi ambil beg dekat asrama. Nampak Kak Humaira' dah datang dan sedang tunggu depan asrama. Lepas dah masukkan barang dalam kereta. Kak Humaira' keluar kereta.

Kak Humaira' cerita pada ana..

K.Humaira': Nti, nti tau tak ana lumba dengan siapa tadi?
Ana: Tak, dengan siapa?
K.Humaira': Dengan Mu'az.
Ana: Dia perasan tak nti lumba dengan dia?
K.Humaira': Ntah, perasan kot. Dia potong ana mula-mula. Ana pun kejar lah balik, nak lintas dia. Last-last, dia lebih jauh ke depan. Sampai dekat traffic light dekat Samamaju tu. Eh, nampak dia. Hahaha...kena berhenti sebab lampu merah. Bila dah hijau, ana masuk lorong yang biasa tu. Dia straight........ikut lorong rumah Muallimah Mazlina. Ana pun jalan je lah. Bila sampai simpang 4, nampak dia belakang lori. Mesti frust, hihihi.. I'm the winner.
Ana: Haih, macam-macamlah, tak de kerja. Dahlah lawan dengan senior banin.
K.Humaira': Ana ni, pantang orang potong ana.
Ana: Eh, jomlah makan sekali.
K.Humaira': Boleh ke?
Ana: Banyak ni.
K.Humaira': Lama pula tak makan dalam dulang.

Masa makan, Kak Humaira' pun nampak Auni.

K.Humaira': Bahayalah Auni, masuk kereta orang lain.
Auni: ^-^ (Mcm mne k.humaira' tau? monolog) Syaza, nti balik dengan siapa?
Ana: Dengan Kak Humaira'.
Auni: (Senyum penuh makna) Kak Humaira', nak balik sekali.
K.Humaira': Amboi, sedap je engkau, habis minyak aku! Tak lah memain je, BOLEH!
Auni: ^_^
K.Zubaidah: Boleh tak ana nak tumpang nti juga?
K.Humaira': Boleh.

Masa ana dan Kak Humaira' nak pergi kereta, Sarah tanya boleh tak dia dengan Syifa' nak tumpang balik homestay. "Eh, dah penuhlah. Apasal ramai sangat nak naik dengan ana hari ni? Tak pelah, lain kali eh?"

Masuk kereta.

K.Humaira': ZUBAIDAH!! OOO ZUBAIDAH!! Cepat, nak balik dah ni!
Ana: Bukanlah, 'abang' kan!
K.Humaira': Eh, ana lupa, siapa lelaki, siapa perempuan?
Ana: Nti kan mak.
K.Humaira': Owh. ABANG! ABANG! CEPAT!!
K.Zubaidah: Haih, ni lah untungnya 'isteri' pandai bawa kereta. Abah boleh duk rilek je.
K.Humaira': Auni! Cepat, nanti kena tinggal lagi.

Dia tutup bonet kuat sangat. "Auni, ni bukan kereta barulah."

K.Humaira': Dekat mana rumah mak ye? Dah lupa pulak.
K.Zubaidah: Dekat situ. Yang ada kereta tu hah.
K.Humaira': K, kita jumpa lagi abang!

Kak Zubaidah pun tutup kuat. "Haish, kuat betullah masing-masing." "Nak buat macam mana mak, kita sekeluargakan pergi PRINT'09, mestilah kuat belaka."

Pergi isi minyak sekejap. Kak Humaira' belanja air. Terima kasih!

Auni: Boleh tahan eh, Kak Humaira' bawa kereta!

Lepas kedai 41 tu, nak belok kiri. Sekali, ada motor dari belakang, sebelah kiri terus pergi straight, laju pulak tu. Budak-budak muda.

K.Humaira': Ish, (terkejut)
(Eh, dah terlepas loronglah. Takpe2, lorong depan boleh juga. Tapi terus juga.)
Ana: Kak Humaira'.
Marsha: Kak Era, Syaza.
K.Humaira': Bukan rumah nti dah dekat situ. Eh, tu rumah lama kan. Terlajaklah pulak. Tu lah, geram dengan motor tadi. Dahlah tak de insurans.
(patah balik)
Marsha: Tau, kalau apa-apa jadi, Marsha dengan Aunilah teruk sebab duduk sebelah kiri ni hah, tak de insurans.
K.Humaira': Orang dah bagi signal dah tadi.
Marsha: (ketawa) Agak-agak, Syaza cakap tak kalau dah jauh tadi. :p
Ana: Ish, Marsha ni, tu dah lebih. Ana senyap tadi, ingatkan Kak Humaira' nak ikut lorong lagi satu.
Auni: Eh, Syaza, abang nti ambil lesen tak lagi?
Ana: Tak. Tak taulah bila dia nak belajar.

Sampai rumah, salam Kak Humaira'..

Ana: Jangan gerak lagi. nak ambil beg.
K.Humaira': Macam cerita tu lah pulak. Orang muka hijau tu. Cerita apa?
Marsha: The Mask.
Ana: (Hmm, benda apalah yang diorang cakap tu. Ambil barang belakang kereta. Tutup. Alamak kuat juga lah. Ringannya. Patutlah orang lain pun tutup terkuat.)
K.Humaira': Hish, kuatnya. ^_^ Kirim salam dekat Sarah, nak sangat bawa dia.
Ana: InsyaAllah..

Antara pesanan Cikgu Shima yang sempat ana tulis berkaitan dengan Islam dan Kimia:

  1. Belajar betul-betul kimia, kita perlukan orang Islam yang pandai dalam bidang kimia untuk buat makanan yang halal umpanya. Kita asyik bergantung kepada orang Cina je.
  2. Form 4, jangan buang masa, belajar betul-betul.
  3. Always take a note.
  4. Kalau nak jawab soalan kimia, anggap pemeriksa itu tak faham.
    Maksudnya biar jelas jawapannya.
  5. Nak berjaya kena rancang,
    nak masuk syurga pun kena rancang!
  6. Berat pengorbanan guru! Bila guru mengajar, tolong dengar betul-betul.
  7. Kalau nak periksa, tak de ilmu, habislah gagal.
    Kalau nak perang, tak de ilmu, habislah kena tembak.
  8. Nak jawab soalan, tak boleh shortcut.
    Samalah, macam dalam Islam, tak boleh shortcut.
  9. Tutuplah aurat kamu sebelum aurat kamu ditutupkan. Kalau tak tutup juga, nerakalah tempatnya. (Ni, tak ingat kaitannya dengan kimia).
  10. Yang kita kena puji hanya Allah!
  11. Jangan jadi burung kakak tua!
  12. Nikmat, kalau Allah nak tarik, sekejap je.

Ana tak bawa kamera, tak ketemuan.
Ish, tak boleh jadi ni, dah naik power.

.17.rejab.1431h.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Lupa itu baikkah? Atau burukkah?

Apa pendapat anda apabila baca tajuk post ini?
Hmm??

Pernah tak kadang kala kita terlupa untuk melakukan sesuatu yang amat penting?
Pernah tak kita lupa tentang pelajaran?
Pernah tak kita terlupa yang kita ini hanya manusia biasa sahaja?
Semuanya berkaitan dengan LUPA.

Lupa itu positif..
Ye ke?
Bagaimana jadi positif?
Bila kita menghadapi satu musibah yang sangat-sangat buruk
dan kita mahu melupakan benda musibah itu dengan serta merta.
Pada masa itu lah kita meminta supaya kita dapat melupakan musibah yang buruk itu.

Beginilah,
ana ambil dari kisah yang pernah ana baca dalam sebuah buku motivasi.
Si penulis telah kematian ibunya yang tersayang.
Memang itu adalah saat yang menyedihkan.
Tapi,
bukanlah bermakna dia melanda dirinya sendiri dengan perasaan sedih tersebut.
Pada keesokan harinya,
dia lupakan kesedihannya semalam.

Jadi, apa yang positifnya?
Bila dia lupakan peristiwa tersebut
kesedihan turut hilang,
dilupakannya...
Dengan melupakan kesedihan,
emosi turut terganggu,
segala kerja
tidak dapat dilakukan dengan baik.

Kita fikir apa rasional lupa lagi.
Walau keluar air mata darah sekali pun,
yang mati tetap mati,
yang hidup harus teruskan perjuangan,
dan berjumpa kembali di syurga Allah,
InsyaAllah..
Sentiasalah doakan mereka setiap hari.

Begitulah,
kita harus melupakan apa yang negatif.
Tetapi sekiranya masih tidak mampu melupakannya,
ambillah perkara tersebut
sebagai motivasi untuk diri kita.
seperti diri ini..
diri ini memang susah untuk melupakan sesuatu
peristiwa yang berlaku..

tetapi,


Lupa juga boleh menjadi negatif.
Contohnya,
dalam pelajaran, hafazan, ibadah dll

Belajar, belajar, lupa.
Hafaz Al-Quran banyak-banyak, lupa.
Eh, dah habis puasa nazar belum?
Dah bayar zakat belum?

Harap-harap dijauhkan daripada lupa ini.

Manusia berasal dari perkataan nasiya dalam B.Arab
maksudnya lupa..
Walaupun manusia ini adalah pelupa,
tapi,
kita harus berusaha mengelakkan
diri daripada lupa^^
Banyakkan mengaji, ucapkan zikrullah, berqiamullail dll

Kebanyakan perkara di dunia ini
ada positif dan negatifnya.

Ana bagi contoh yang mudah,
Makan.

Dengan makan, kita sihat,
banyak kerja boleh dilakukan,
senang beribadah.
Dengan syarat, makan sekadar yang perlu
dan makan makanan halalan toyyiban.

Tapi,
dengan makan juga,
(kalau ikut nafsu/ haram/ syubhah)
kita malas beribadah,
asyik mengantuk,
cepat letih (sebab perut kena buat banyak kerja).

So, fikir-fikirkanlah sendiri,
post ini tidak lain
adalah sebagai peringatan untuk diri ini sendiri
di samping berkongsi pendapat dengan sahabat-sahabat sekalian.

^_^

Ps.
Apa pendapat anda? Sila tinggalkan komen jika sudi untuk berkongsi...
Post ini dirangka sebelum tidur, jadi, maaf jika ayatnya tidak tersusun..
Post tentang kem kimia bakal menyusul! Bi'ah dah siap tulis pasal homestay.

.15.rejab.1431h.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Mengejek


Masih ana ingat pesanan AMT'08/09 ketika SeBuDaYa 2009 tentang hal mengejek... Setiap hari seringkali kita mendengar suara-suara sumbang. Mencarut, memaki, mengejek dan berbagai lagi. "Lidah bagaikan pedang yang tajam, jika kita tidak menggunakannya dengan baik, ia akan memotong kita."

Banyak kali kita mendengar ucapan sedemikian tetapi adakah kita ingin memahami sepenuhnya makna yang ingin disampaikan? Setiap kata-kata yang diucapkan akan dikira satu persatu di akhirat kelak dan apa yang diucapkan juga menentukan ganjarannya.

"Oi, BADAK!".
"Hei, KECIK!"

Ejekan demi ejekan dikeluarkan oleh lidah kita tanpa berasa bersalah dan malu. Perlu diingatkan di sini bahawa mengejek seseorang boleh membuatkan orang yang diejek tersebut kurang senang untuk berkawan dengan kita. Timbul pula perasaan kecil hati, tertekan dan berbagai reaksi lagi.

Ada juga yang mengejek berniat untuk bergurau. Bergurau juga ada batasnya. Jika bergurau mengenai hal seseorang sehingga menyebabkan dia kecil hati, maka telah SAH bahawa kita bergurau sekadar untuk mendapatkan KEMURKAAN ALLAH.

Mengejek orang lain sama diibaratkan mengejek hasil ciptaan Allah tanpa kita sedari. Segala apa yang kita tuturkan semuanya adalah berdasarkan hati kita. Pokoknya, jika hati baik, maka baiklah tutur katanya dan begitulah sebaliknya.

Jadi, berdasarkan kata-kata seseorang maka dapatlah kita mengenal hati budinya. Selalulah memohon ampun kepada Allah dan jika seseorang kecil hati atas kata-kata kita, mohonlah kemaafan daripadanya.

Ps. I'm following chemistry camp n staying at hostel... See u all tomorrow ^_^!!

.14.rejab.1431h.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

2 Kemalangan pada 2 hari lepas

Pada 2 hari yang lepas iaitu 23 Jun 2010 bersamaan 11 Rejab, 2 kemalangan (kenderaan) telah berlaku. Dan kedua-dua orang yang terlibat itu merupakan salah dua daripada sahabat ana. Teruk ke? Macam mana boleh terjadi? Teruk sangat ke? 57

Dalam kelas hafazan, Wafaa' beritahu kemalangan yang telah berlaku...

Wafaa': Syaza, ana jatuh motor.
Ana: Hah, jatuh motor? Bila? hah
Wafaa': Baru pagi tadi.
Ana: Pagi tadi? Dekat mana?
Wafaa': Depan rumah ana.
Ana: Depan rumah? Macam mana boleh jatuh?
Wafaa': Depan rumah ana kan berbukit, jatuh dekat longkang.
Ana: Mak nti tak tau ke? Kenapa tak naik dengan mak nti?
Wafaa': Tak. Mak ana dah pergi sekolah dah pun. Ana selalu jatuh bila nak start enjin (tapi, kali ni bukan mse nk start enjin)

Kesian dia. Dahlah kena naik turun tangga.. ^^ Lepas habis usrah, kami bercakap pasal accident. Marsha pun cakap...

Marsha: Eh, kakak ana accident juga.
Kami: Macam mana?
Wafaa': Teruk ke? Ada orang cedera ke?
Marsha: Tak teruk. Tak de pun.
Wafaa': Lah, janganlah guna perkataan accident. Macam teruk je.

Dia pun ceritalah...
Masa Kak Humaira' nak pergi ambil Dean, dia undurlah kereta kenari tu. Sekali terlanggar kereta rush ayah dia.

Antara soalan-soalan yang ditanya kepada Wafaa...fikir

Marsha: Macam mana nti boleh jatuh?
Wafaa': Ana tak selesalah dengan beg sekolah.
Bi'ah: Oh, jadi tak seimbang ye? Kekgi kena tambah berat..hehehe...
Ana: Fa', bawalah motor masa kem kimia.
Auni: Boleh kita jalan-jalan. ^^
Ana: Kekgi, gi homestay, ajak Nurul masa kita nak hias board tu. Nti tak nak tak pe, biar Auni pergi.
Auni: d^^b
Marsha: Nti bawak pun tak pe tapi jangan bawak dekat longkang. sengihnampakgigi

Sebelum nak naik solat..

Ana: Tak sakit ke masa solat?
Wafaa': Tak berapa sakit. Alhamdulillah kurang. senyum

Lepas solat, nampak kak Humaira' datang sekolah nak ambil Marsha pula. Pergilah jumpa dia.

K.Humaira: Nti tau tak ana langgar kereta orang.
Ana: Tau, Marsha cakap masa lepas usrah. Satu kump. tau.
K.Humaira': Kenapalah ana pergi langgar kereta ayah ana. T.T Eh, nti tau tak, orang pertama tegur ana masa ana sampai sekolah tadi siapa.
Ana: Siapa? soal
K.Humaira': Sarah. Dia yang tanya, apasal lampu belakang (kiri) kereta tu terkeluar? Masa tu baru ana sedar. Ana pun tolaklah masuk balik (boleh pulak tolak balik :p).
Ana: Mesti orang lain fikir, kenapalah dengan kereta depan aku ni.
K.Humaira': Tu lah pasal. Ish, ish, ish.

Begitulah, apa yang berlaku. Tapi, tajuk post ni, macam guna perkataan 'kemalangan', macam teruk je. Tu pun kira oklah. Nasib baik tak guna perkataan 'accident'. Saje bagi suspend.. :p

* * *

Kisah Kanak-kanak Riang...^0^



Ana, Mardhiyyah, Auni dan Bi'ah je belum balik lagi.

Bi'ah: Ana nak post pasal kaki lah kat blog.
Ana: Hah, kaki?
Bi'ah: Semua sakit kaki. (Ok, ana menunggu) 01

Sekali, kelihatan sebuah kereta wira hijau..

Auni: Yeyey, dah datang, ok, ana balik dulu.
Mardhiyyah: Siapa tu Auni?
Auni: Abang ana.
Ana: Eh, bukan lain ke muka abang nti. Dah yang tepi tu siapa?
Auni: Tepi tu, kakak ana?
Mardhiyyah: Abang nti yang mana?
Auni: d youngest one.

Setelah kereta itu berhenti berdekatan dengan SRI..

Auni: Loh, jauhnya parking. :(
Ana: Nak suruh nti excercise la tu..hihihi..
Auni: ^-^

Kami masih tertanya-tanya, betul ke tak apa yang Auni perkatakan tadi. Kami terus perhatikan dia. Kamudian, nampak dia patah balik.

Bi'ah: Eh, tengok, dia patah baliklah.
Ana: Oh, salah kereta. (nmpk pakcik n makcik tu kuar keta)
Mardhiyyah: Betullah cakap kita, tu bukan abang kakak dia.
Ana: Auni, auni, macam mana boleh tak kenal abang kakak sendiri. Auni, kabo doh bukan abang kakak nti tu. Mujur dok masuk lagi.
Auni: Tu lah pasal. Nok tau dok. Dulu masa form 1, ana kan tuisyen dekat SIS. Tapi mse tu, ayah ana datang lambat sangat. Kemudian, nampaklah kereta wira tu. "Eh, ada 2 orang? Owh, kawan ayah ana kot." Ana pun masuk lah kereta. Memang dah masuk dah. Pakcik tu pun pusing. Baru ana sedar salah kereta. "Minta maaf pakcik, salah kereta." jelir
Ana: Lah, tengoklah plat dulu.
Auni: Gelaplah.
Ana: Owh, malam ke?
Auni: A'ah.

Kali ni, datang kereta wira hijau lagi sekali. Dia tak seexcited tadi.

Auni: Jap, biar ana tengok plat dulu......(bagai nak tembus plat kereta ditenung matanya)

Beberapa masa..:p
Auni: Hah, betullah ni. Ana balik dulu, Assalamualaikum.

Ana: Ni, barulah kakak dia.

Begitulah sedikit sebanyak telatah kami sebatch, seform, seusrah, sesekolah... ^_^

Baca pasal kaki..

.13.rejab.1431h.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Mengapa Mengeluh?



Kita selalu bertanya dan al-Quran telah menjawabnya.

Kita bertanya:Kenapa aku diuji?

Quran menjawab, "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan."Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta." (Surah al-Ankabut: 2-3)


Kita bertanya: Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?

Quran menjawab, "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Surah al-Baqarah: 216)


Kita bertanya:Kenapa ujian seberat ini?

Quran menjawab, "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Surah al-Baqarah: 286)


Kita bertanya:Kenapa kita rasa kecewa?

Quran menjawab, "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Surah Ali Imran: 139)


Kita bertanya:Bagaimana harus aku menghadapinya?

Quran menjawab, "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk." (Surah al-Baqarah: 45)


Kita bertanya: Kepada siapakah harus aku berharap?

Quran menjawab, "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadaNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal." (Surah at-Taubah: 129)


Kita bertanya: Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?

Quran menjawab, "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka." (Surah at-Taubah: 111)


Kita berkata: Aku sedih!

Quran menjawab, "Dan demikianlah keadaan hari-hari (kejayaan dan kesedihan) Kami pergilirkan di antara manusia (supaya menjadi pengajaran)." (Surah Ali Imran: 140)


Kita berkata: Aku tak tahan!

Quran menjawab, "...dan janganlah kamu berputus asa dengan rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Surah Yusuf: 87)


Kita berkata: Sampai bilakah aku akan merana begini?

Quran menjawab, "Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan." (Surah al-Insyirah: 5-6)



Orang yang paling kuat sebenarnya adalah orang yang sabar. Tanpa kesabaran yang ditunjangi akal waras dan iman kental, kita pasti tidak dapat bangkit apabila menerima pukulan takdir. Walhal sesuatu bala itu juga nikmat buat kita, hambaNya. Tegal di sebalik musibah yang menimpa, jarang sekali kita mengintai hikmahnya.


Ayat Seribu Dinar

"Barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (Surah at-Talaq: 2-3)

.11.rejab.1431h.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Insiden yang berlaku hari ini ^_^

Assalamualaikum, nampaknya sudah lama penulis tak bercerita tentang sekolah penulis. Sebab apa ye? Sebab cuti sekolah lah, nak cerita pasal apa, tak de modal...hihihi... Hari ini merupakan hari ketiga persekolahan untuk penggal kedua.

Hmm.. Penulis merasakan hari ini adalah seperti hari biasa, tiada apa-apa yang menarik melainkan dapat markah periksa. Dah lah KRS hari ini kawat, pakai baju no. 4.

Ana: Mardhiyyah, hari ni, tak bersemangatlah nak KRS.
Mardhiyyah: Kenapa pula?
Ana: Sebab kawat, ana dah hilang keyakinanlah. (>_<")Lagi satu, nanti kena rushing. Do you know what I mean?
Mardhiyyah: Yes, I do. Cewah, speaking.
Ana: Macam tu lah..ana tak suka kalau disuruh. Kalau tak disuruh, ana suka.
Mardhiyyah: ^_^

Ya, memang itulah salah satu kelemahan ana suatu masa dahulu. Kemudian, ana cuba binanya kembali di alam sekolah menengah. Marsha juga pernah meletakkan harapan kepada ana masa KBM, "ana nak nti ke hadapan." Astaghfirullah al-Azim.. Ana tak boleh bersikap negatif...

Waktu sejarah, kena masuk library. Ambil kertas periksa yang sudah lama diketahui markahnya. Ada yang berbincang jawapannya. Ada yang duduk bersembang dengan muallimah dll.

Haziqah: Ana salahlah yang ni.
Marsha: Salah? Ana betul. Ha, ni.
Ana: Gitu lah Marsha bila dapat A-.
Marsha: Hmm.. memang dah. Ana kan..
Mardhiyyah: ^_^

Minta kebenaran daripada muallimah untuk keluar awal (lebih kurang pukul 2p.m.) untuk bersiap, pakai kasut but. Kelas chemistry petang ini dibatalkan. Hmm.. Baik balik awal. Lambat lagi nak sampai pukul 5.45p.m. Lagi pun, kalau balik rumah, macam-macam benda boleh buat.

Ana: Izyan, boleh tak nak balik dengan nti?
Izyan: Boleh je.
Ana: Ke, ada orang lain tumpang? Ke, dah penuh?
Izyan: Tak de siapa pun.
Ana: Siapa ambil?
Izyan: Mak ana.
Bi'ah: Ana balik pukul 4p.m. Saja balik lambat sikit. Tak payah susah-susah nak berkejar kemas beg.
Izyan: Lambatnya, nak wat mende gok kat sekolah? Bazir je.
Ana: Ke, nti nak main dengan askar-askar? Main dengan Muslim macam semalam..
Bi'ah: ^_^

Waktu KRS, jadi tak betul dah bila nak lapor. Masalahnya, bukan ana sorang je, Fatimah dengan Zalilah pun jadi gitu. Lama tak sekolah lah katakan. f(^_^) Sekali, 'ketua' kadet syabab tu suruh semua pelajar berlatih ikut kumpulan kemahiran. Hah? Bestnya! Eh, form 5 tak de rupanya. Lagi best nak berkawat sebab orang sikit.

Muallimah Rosma: Hah, cepatlah sorang bagi arahan.

Nak suruh siapa ye? Marsha, Mardhiyyah, ana, Khadijah dah biasa. Nak pilih siapa ye?

Muallimah Rosma: Hah, cepat Fatimah bagi arahan.
Fatimah: Hah? Ana?
Muallimah Rosma: Suara awak kan merdu.
Ana: Alah, kan staf sarjan baru.

Nak tak nak, terpaksalah juga.

Fatimah: Nak panggil apa ni?
Marsha: Kumpulan Muallimah Rosmawati.
Fatimah: Arahan kepada kumpulan Rosmawati sahaja.
Kami: Heh, 'muallimah' lah! Ingat kawan nti ke tu? hihihi

Macam best lah pulak. Semua sporting je. Muallimah pun sama. Asyik tersenyum melihat telatah kami.

Fatimah: Ke kanan.....pusing.
Kami: (diam+tercengang) Eh, salah lah.
Fatimah: Salah ke?
Marsha: Betullah juga. Dia ada dua, tapi kita jarang guna yang ni.
Ana: A'ah.
Fatimah: Hah, betullah juga ana buat. ^o^
Muallimah Rosma: Habis tu, kenapa diorang tak bergerak.
Fatimah: A'ah, apasal tak bergerak?
Ana: Tercengang jap.^^

Macam-macam lagi. Setiap kali nak bagi arahan, dia tanya ana. Lepas buat beberapa pergerakan...

Ana: Fatimah, ajarlah yang baru. (yg mana hanya dipelajari oleh mrk yg ke kursus kawat n staf sarjan. Tapi kursus kawat lebih bnyk kawat baru berbanding kursus staf sarjan.)
Fatimah: Ana tak ingatlah.
Ana: Tak pe, tukarlah orang.

Akhirnya, dia memilih Marsha sebagai penggantinya. Ana suruh dia ajar dari 3 barisan tukar jadi 2 barisan. Macam-macam gaya ada. Ada yang salah kedudukan. Ada yang salah langkah. Macam ballet pun ada.. Hahaha, nak tergelak tengok diorang buat. Kemudian, suruh Marsha ajar diorang pusing separa. Senang je yang ni.

Kemudian, Marsha nak ajar perlahan berjalan. Memang mereka pernah diberi pendedahan sebelum ni, tapi memang susah sikit kalau tak biasa buat. Yang ni pun, macam-macam gaya. Ada yang macam robot. Ada yang give up, dia terus lari. Katanya sebab lambat sangat barisan dia jalan. Memanglah lambat, nama perlahan jalan. Orang susah nak halakan hujung kaki ke tanah.

Ana: Marsha, ajar ni lah dulu, buka barisan ketika berjalan.
Marsha: Ana tak belajar masa dekat sana.
Ana: Oh, ye ke?

Ana dan Khadijah ajar dia sekejap. Kemudian, kami pun ajar orang lain.

Ana: Barisan depan terus je jalan, yang tengah, hentak dua kali dan yang belakang, hentak 4 kali.
Fatimah: Ooo, yang depan terus je.
Marsha: A'ah, buat tak tau je.
Ana: Orang depan ni degil. Ana duk tengah.

Ulang yang ni banyak-banyak kali. Kami berubah-ubah posisi. Kadang-kadang, ana duduk tengah, kadang-kadang depan dan kadang-kadang belakang. Khadijah je tak berubah kedudukannya. Bila time ana duduk depan je,

Fatimah: Heh, orang degil kat depan.
Bi'ah: Kita degillah, Syaza.
Ana: Memang lah.

Kami teruskan latihan sehingga 'mantap'. Selepas kami bersurai, kami bergegas ke bengkel untuk ambil kerja kayu dan fail tingkatan 2 dan 3. Hush, merata kami cari. Sebab banyak sangat kerja kayu yang bertimbun dekat bengkel. Sampai ke tahap kena panjat meja sebab tempat dia tinggi sangat. Yang tingkatan 3 punya je masih tak jumpa lagi. Minta tolong diorang, kalau nampak kerja kayu yang ada perspek pink, bentuknya macam yang Iera punya. Cari punya cari, panjat punya panjat. Sekali Marsha jumpa dekat atas tu, "Ni, bukan nti punya ke?" Belek punya belek. "A'ah la...tak de perspek pun, macam mana ana boleh bayang perspek tu ha? Ok, ana balik dulu. Nanti Izyan tinggal ana pulak. Terima kasih." "Sama-sama. ^-^"

Balik dengan Izyan. Ummuha singgah stesen minyak Petronas lepas jambatan Geliga tu.

Maknya: Angoh, aboh biasa isi minyak ane?
Izyan: Dok tau gok.
Maknya: Gane nok bukok?
Izyan: Tekan ni ummi.. (ummuha tekan) Bukan, bukan hok tu, hok ni lah ummi.

Sementara ummuha pergi bayar untuk isi minyak...

Izyan: (pusing blkg) Eh, mana Auni?
Ana: Hah, Auni? Bakpe, dia balik dengan nti ke?
Izyan: A'ah.
Ana: Tau... Sangkut dengan kak Humaira' kot tadi.. Lah, gane ni?
Izyan: Taulah.. Sian dia. Tapi, takkan nak patah balik kot. Ya Allah, Semoga dia balik dengan Sir Malik.
Ana: Kalau tak?
Izyan: Doh, nok wat mende?
Ana: Citer la ke mak nti.

Macam manalah boleh tertinggal dia. Ana tak tahu pulak Auni balik sekali, sebab Izyan tak cakap apa-apa dekat ana.

Izyan: Ummi, Auni tertinggal.
Maknya: Eh, ye ke? Doh, hok jalan tadi, bukan dia? Gane angoh dok sedo tadi. (suka)
Izyan: Baru pusing belakang sat ni. Doh, gane? Sian dia.
Maknya: Kita gi sekolah balik lah.
Izyan: Nak gi balik?
Maknya: Kekgi nangis kering Auni.

Sepanjang perjalanan, Izyan dan maknya masih tertanya-tanya macam mana boleh tertinggal Auni. Tapi, masing-masing tergelak. Kelakarlah pulak.

Maknya: Memang angoh dok sedo ke tadi?
Izyan: Dok.
Maknya: Ni, Syaza?
Ana: Dok tau pulak dia balik sekali.
Maknya: Hehehe, sian pulok dia. Jalan lambat kot. Sakit kaki kan. Kita kabo lah kita isi minyak jap tadi.

Sekali, lalu dekat bumper, dengar bunyi...

Maknya: Bunyi bende tu?
Izyan: Bonet, ummi saloh tekan masa nak isi minyak tadi.
Maknya: Oh, ye ke? Kekgi, angoh gi check dah tutup ke belum. (suka)

Sampai dekat sekolah..
Nampak Auni duduk tepi longkang dengan Bi'ah. Nampak dia tersenyum. Setelah dia masuk ke dalam kereta,

Auni: Jauh dah ke?
Ana: ^_^ Lepas jambatan Geliga.
Auni: ('-'*)

Bila fikir balik, Allah telah campakkan perasaan gembira, nilai positif dalam diri ini.. Bukan semua sangkaan kita tepat kerana kuasa bukan terletak di tangan kita sepenuhnya.

Dalam post ini juga, ana ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Bapa kepada bapa-bapa di seluruh dunia. Tapi, setiap hari adalah hari bapa, hari ibu, hari guru dan apa-apa yang patut...


Ps. lupa itu positif atau negatif... sekadar bertanya walaupun sudah tahu jawapannya... ^.^

.10.rejab.1431h.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

8 Peristiwa Penting Ketika Kelahiran Dan Kematian

http://www.da3yat.com/vb/uploaded/845_han-ta.jpg

  1. Ketika kamu dilahirkan, azan dilaungkan di telinga kamu, ketika kamu meninggal, kamu disolatkan tanpa azan.

  2. Ketika kamu dilahirkan, kamu tidak ketahui siapa yang mengeluarkan kamu dari perut ibumu.
    Ketika kamu mati, kamu tidak tahu siapa mengusung kamu ke kubur.

  3. Ketika kamu dilahirkan, kamu dimandikan dan dibersihkan.
    Ketika kamu mati, kamu juga dimandikan dan dibersihkan.

  4. Ketika kamu dilahirkan kedua ibubapa kamu dan sudara-mara bergembira.
    Ketika kamu mati, kami ditangisi kedua ibubapa kamu dan sanak-saudara.

  5. Kamu dicipta daripada tanah,
    Maha Suci Allah yang mengembalikan kamu kepada tanah.

  6. Ketika dalam perut ibu kamu berada dalam tempat yang sempit dan gelap.
    Ketika kamu mati, kamu juga berada dalam kubur yang sempit dan gelap.

  7. Ketika kamu dilahirkan, kami ditutupi kain supaya aurat ditutupi.
    Ketika kamu mati, kamu dikafan dengan kain supaya auratmu tertutup.

  8. Ketika kamu dilahirkan kamu, kelahiran kamu dinanti-nantikan dan sering ditanya perkhabaran kamu.
    Ketika kamu mati, kamu tidak ditanya melainkan amalanmu yang soleh.
Ps: Huhuhu, tak dpt pergi LEADERS...

.2.rejab.1431h.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Islami Ya Quds



Munsyid : Shoutul Harokah

Islami ya qudsu inna lil fida’
Zi yadii in maaddatid-dunya yada
Abadan kan taskiini abada
Innai arju ma’a yaumi ghada

Islami ya qudsu inna lil fida’
Zi yadii in maaddatid-dunya yada
Abadan kan taskiini abada
Innai arju ma’a yaumi ghada

Huwa ma’ie qalbi wa ‘azmi lil-jihad
La amiilu la amallu la aliin

Huwa ma’ie qalbi wa ‘azmi lil-jihad
La amiilu la amallu la aliin

Laki ya…qudsu salaama wa salaaman ya bilaadii
In rama…baghyus-sihaama
Attaqiiha bi fuaadii
Waslami fii kulli hiin (x2)

Muslimun ana banaani man bana
Masjidal aqsal-lazi ayantana
Waqfatus-sokhrati fiima bainana
Bi wuquufid-dahri waqfati ana

Muslimun ana banaani man bana
Masjidal aqsal-lazi ayantana
Waqfatus-sokhrati fiima bainana
Bi wuquufid-dahri waqfati ana

Lilkifaahi wal jihadi lil bilad
La amiilu la amallu la alin

Lilkifaahi wal jihadi lil bilad
La amiilu la amallu la alin

Laki ya…qudsu salaama wa salaaman ya bilaadii
In rama…baghyus-sihaama
Attaqiiha bi fuaadii
Waslami fii kulli hiin (x2)

Islami ya qudsu inna lil fida’
Zi yadii in maaddatid-dunya yada
Abadan kan taskiini abada
Innai arju ma’a yaumi ghada

Huwa ma’ie qalbi wa ‘azmi lil-jihad
La amiilu la amallu la aliin

Huwa ma’ie qalbi wa ‘azmi lil-jihad
La amiilu la amallu la aliin

Lil ulaa abna’al-qudsi lil ulaa
Wa bi qudsi syarri fil-mustaqbala
Wa fidalli qudsi lid-dunya falaa
Ado’ul islami lillah awwala

Lil ulaa abna’al-qudsi lil ulaa
Wa bi qudsi syarri fil-mustaqbala
Wa fidalli qudsi lid-dunya falaa
Ado’ul islami lillah awwala

Jaanibal aisaaru qalbuhul fu’aad
Wa bilaadi hiya bi janbil-yamin

Jaanibal aisaaru qalbuhul fu’aad
Wa bilaadi hiya bi janbil-yamin

Laki ya…qudsu salaama wa salaaman ya bilaadii
In rama…baghyus-sihaama
Attaqiiha bi fuaadii
Waslami fii kulli hiin (x2)

Islami Ya Quds-

::27 Jamadil Akhir 1431H::

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Apa Tindakan Kita Sebagai Muslim?

  1. Bangun pagi dengan azam untuk tidak menyumbang apa-apa kepada Yahudi serta menyekat kemaraan mereka. (Misalnya rokok, barang-barang keluaran Yahudi serta stesen minyak yang ada kaitan dengan mereka.)

  2. Solat hajat dan doa moga dihancurkan segala tipudaya dan serangan Yahudi / Israel.

  3. Solat Subuh berjemaah di masjid. (Yahudi amat takutkan apabila umat Islam menunaikan solat Subuh berjemaah di masjid seperti solat Jumaat.)

  4. Setiap hari membaca, mempelajari dan memahami al-Quran.

  5. Memastikan sunnah Rasulullah SAW diutamakan dan diamalkan.

  6. Tanamkan dan sebarkan kesedaran indahnya hidup beragama melalui SMS, email, CD, risalah, blog dan lain-lain.

  7. Hadiri majlis ilmu atau membaca bahan bacaan yang mengukuhkan kefahaman kita tentang kejahatan dan tipu daya Yahudi kepada orang Islam.

  8. Ziarah dan bertanya khabar (sms atau email) sesama Muslim.

  9. Memperuntukkan sumbangan kepada tabung kebajikan dan dakwah setiap hari.

  10. Sedaya mungkin memboikot barangan yang ada kaitan dengan ekonomi Yahudi.
    http://www.inminds.co.uk/

  11. Menyokong dan menyertai mana-mana aktiviti bantahan kepada Yahudi.

  12. Memboikot semua rancangan media yang berbentuk hiburan maksiat serta merosakkan akhlak remaja Islam.

  13. Menjalankan program yang membina iman ahli keluarga.

  14. Membantu menjayakan program di masjid bagi menyemarakkan roh Islam.

  15. Memperbanyakkan bacaan doa Qunut Nazilah.

  16. Bermuhasabah tindakan setiap hari, apakah menguntungkan Yahudi? Kemudian beristigfar dengan dosa serta berazam tidak akan memberi apa-apa sumbangan kepada Yahudi.

PELIHARALAH DIRI KAMU DAN AHLI KELUARGA KAMU DARI API NERAKA

::26 Jamadil Akhir 1431H::


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Tariq bin Ziyad: Penakluk Andalusia

Kedatangan Islam ke Andalusia (Sepanyol) bukan sahaja membawa cahaya tauhid malah membebaskan rakyat negara itu dari penindasan serta kezaliman. Ketika itu Sepanyol diperintah oleh Raja Roderic yang berbangsa Gothic. Dia dan orang-orangnya hidup penuh kemewahan sedangkan rakyat dibiarkan dalam kesengsaraan. Para petani dipaksa membayar cukai yang tinggi.

Kaum wanita terutama anak-anak gadis yang cantik berasa tidak selamat kerana sering diperkosa oleh Raja Roderic ataupun konco-konconya. Mereka yang cuba melawan dibunuh malah ada yang dibakar hidup-hidup. Akibat penindasan yang tidak berperikemanusiaan itu, rakyat hidup dalam ketakutan. Ramai antara mereka terpaksa melarikan diri ke Afrika, sebuah negara yang aman makmur di bawah pemerintahan kerajan Islam.

Panglima Julian iaitu Gabenor Ceuta, menaruh perasaan marah dan dendam kepada Raja Roderic kerana memperkosa Florida, puterinya yang cantik jelita. Bagi membalas dendam kepada raja yang zalim itu, dia berangkat ke Afrika lalu menghadap Musa bin Nusair, wakil khalifah Islam di Afrika. Julian meminta bantuan tentera Islam bagi menumbangkan pemerintahan Raja Roderic.

Bagai pucuk dicita ulam mendatang, Musa bin Nusair segera mempersiapkan sebuah angkatan perang seramai 12 belas ribu orang bagi menawan Andalusia (Sepanyol) serta membebaskan rakyat negara itu daripada penindasan. Dia melantik Tariq bin Ziyad bagi memimpin angkatan perang itu.

Dengan menaiki 12 buah kapal perang, tentera islam menuju ke benua Eropah itu. Selepas mendarat di Andalusia, Tariq bin Ziyad segera memerintahkan kapal-kapal perang yang mereka naiki dibakar. Pada mulanya, tindakan itu mendapat bantahan daripada sebahagian besar tentera Islam. Mereka menganggap perbuatan itu kurang siuman dan bertentangan dengan hukum Islam yang melarang merosakkan harta benda awam. Apatah lagi, kapal perang kepunyaan mereka sendiri. Mereka juga mempersoalkan bagaimana hendak pulang ke tempat asal apabila kapal yang mereka naiki sudah dibakar.

Untuk memecahkan kebuntuan tenteranya, Tariq bin Ziyad segera mengumpulkan tenteranya di sebuah bukit yang kini dikenali nama Gibraltar (Jabal Tariq) lalu Tariq bin Ziyad berucap dengan ucapannya yang terkenal sehingga ke hari ini,

"Wahai saudara-saudaraku, di belakang kita laut, dihadapan kita musuh. Kita tidak dapat melarikan diri. Demi Allah, kita datang ke sini bagi syahid ataupun mencapai kemenangan. Dan kita tidak akan pulang sebelum mencapai matlamat itu!"

Jabal Tariq pada hari ini

Kata-kata keramat Tariq bin Ziyad itu berjaya meniupkan kambali semangat jihad di kalangan tentera Islam. Dengan semangat yang berkobar-kobar mereka mara menentang tentera Raja Roderic yang berjumlah 100 ribu orang.

Tariq bin Ziyad asalnya seorang hamba atau budak suruhan milik Musa bin Nusair. Dia akhirnya dilantik oleh Musa bin Nusair menjadi pembantunya kerana mempunyai sifat-sifat yang terpuji. Seterusnya diberi kepercayaan memimpin 12 ribu tentera Islam ke Andalusia. Pada mulanya tujuan penghantaran tentera adalah bagi meninjau keadaan tempat dankekuatan musuh sebagai persediaan menunggu ketibaan tentera yang akan dipimpin oleh Musa bin Nusair. Tetapi Tariq bin Ziyad berfikiran sebaliknya. Dia menganggap mereka Andalusia demi mati syahid ataupun mengalahkan musuh. Oleh itu, dia sanggup membakar kapal perang yang mereka naiki supaya tentera Islam di bawah pimpinannya tidak bercita-cita untuk pulang ke tanah air.

Pada 19 Julai 711 masihi, terjadilah pertempuran antara tentera islam yang dipmpin oleh Tariq bin Ziyad dengan tentera Gothic yang dipimpin oleh Raja Roderic. Peristiwa itu berlaku berhampiran dengan sungai Barbat kerana di situlah tentera Gothic berkumpul bagi menghalang kemaraan tentera Islam. Walaupun pasukan tentera Islam jauh lebih kecil berbanding musuh ditambah pula dengan kelengkapan senjata yang serba kekurangan namun dengan semangat jihad yang membakar dalam diri, mereka berjaya memberi pukulan hebat kepada musuh. Akhirnya, tentera Gothic tewas dan Raja Roderic mati lemas di sungai Barbat ketika cuba melarikan diri.

Kekalahan itu amat memalukan tentera Gothic lalu mereka mengumpul semula kekuatan bagi mengusir tentera Islam daripada tanah air mereka. Tetapi tentera Islam bertambah kuat dengan kedatangan tentera tambahan dari Afrika yang dipimpin sendiri oleh Musa bin Nusair.

Kemudian terjadilah satu lagi pertempuran paling sengit di Ecija. Dalam pertempuran itu, tentera yang dipimpin oleh Tariq bin Ziyad bergabung dengan tentera yang dipimpin oleh Musa bin Nusair. Dan sekali lagi tentera Islam mencapai kemenangan. Tariq bin Ziyad belum berpuas hati dengan kemenangan itu. Dengan persetujuan Musa bin Nusair, tentera Islam dibahagikan kepada empat pasukan sebelum dihantar ke Cordoba, Malaga dan Granada. Tariq bin Ziyad sendiri memimipin pasukan utama menuju ke Toledo, ibu kota Andalusia. Keempat-empat kota itu dapat ditakluki dengan mudah oleh tentera Islam tanpa mendapat tentangan sengit.

Al-Hambra yang bermaksud "Yang berwarna merah" merupakan kubu dan istana kerajaan Islam di Granada.

Antara faktor kejayaan gemilang tentera Islam di Andalusia kerana rakyat negara itu sememangnya sudah benci dengan pemerintahan Raja Roderic yang zalim. Oleh itu, kedatangan tentera Islam dianggap sebagai penyelamat malah ada yang sanggup bergabung dengan tentera Islam bagi memerangi tentera Gothic.

Rakyat Andalusia yang sekian lama hidup menderita di bawah kekuasaan tentera Gothic tertarik dengan dengan kebaikan perilaku tentera Islam. Seorang ahli sejarah Philip K.Hitti berkata,

"Penaklukan Sepanyol merupakan perjuangan pertama dan terakhir yang paling sensasi bagi bangsa Arab. Mereka berjaya menakluki wilayah Eropah yang paling luas ke dalam kekuasaan Islam."

Penaklukan Andalusia oleh orang-orang Islam mendorong timbulnya revolusi sosial di mana kebebasan beragama benar-benar diakui. Rakyat Andalusia yang sudah lama menderita akibat penindasa digantikan dengan kebaikan pemerintahan Islam.

Rakyat tidak lagi merasa tertindas dan harta mereka terpelihara. Paderi-paderi Kristian yang pada mulanya menyembunyikan diri kerana khuatir dengan tindak balas orang-orang Islam kembali semula ke kampung halaman bagi memulakan kehidupan baru di bawah kekuasaan Islam yang adil.

Tariq bin Ziyad bercadang hendak menakluk seluruh Eropah. Tetapi manusia cuma merancang, Allah yang menentukan. Ketika persiapan sedang giat dilakukan, tiba-tiba Tariq bin Ziyad diperintahkan oleh khalifah kembali ke Damsyik. Sebagai panglima tentera yang berdisiplin, dia mematuhi arahan itu. Niat mahu menakluki Eropah terpaksa dibatalkan. Tariq bin Ziyad maninggal dunia di Damsyik. Namanya tercatat dalam sejarah sebagai panglima yang menggerunkan pasukan tentera Sepanyol di bawah pimpinan Raja Roderic. Hingga kini, Gibraltar atau asalnya Jabal Tariq yang bermakna Bukit Tariq masih abadi di Andalusia, Sepanyol.

Atas usahanya, kerajaan Islam al-Andalus bertapak di Sepanyol selama 781 tahun. Di Sepanyol beliau telah menjadi legenda sehingga digelar "Tariq El-Tuerto" yang bermaksud "Tariq bermata satu".

sumber: iLuvislam

Semoga Allah merahmatinya, Amin-

::25 Jamadil Akhir 1431H::

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Hati yang Mati

Apa tanda hati telah mati?

  1. Payah untuk mengingati Allah pada waktu senang atau susah.

  2. Payah untuk mendapat peringatan yang datang dari ayat-ayat Allah.

  3. Terlalu cinta dunia dan mementingkan diri sendiri.

  4. Cenderung kepada yang haram atau syubhat.

  5. Berbangga dengan pendapat-pendapat yang batil.

  6. Cenderung kepada melakukan penindasan dan penzaliman.

  7. Menafikan tuhan dan kekuasaanNya

Bagaimana mengubati hati yang mati ?

  1. Berusaha menjauhi makanan yang haram dan syubhat.

  2. Berusaha mencari guru yang mursyid yang dapat mendidik hati dan membangunkan jiwa.

  3. Selalu mencari kebenaran dan berusaha berada di dalam kebenaran.

  4. Bersahabat dengan orang yang hatinya terpimpin dan yang bertaqwa.

  5. Membuang kecintaan terhadap dunia.

  6. Berusaha merasakan diri kita ini hamba yang akan kembali menemui Tuhan yang akan memperlihatkan segala perbuatan kita dan akan dibalas seadil-adilnya.
Sama-sama kita perbaiki hati kita.

::23 Jamadil Akhir 1431H::

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: June 2010
Design by a.a.ghariib