Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Seniku, Bisnesku.

05121431H
Alhamdulillah, pada minggu lepas, siap sudah beg sandang yang ditempah oleh sahabatku. Makan masa sebulan juga sebab agak sibuk dengan peperiksaan dan pembelajaran serta program MaUTaDi. Suka sangat berbisnes biar kecil-kecilan sahaja pun. Start daripada darjah 6, ana jual nama-nama yang dibuat menggunakan benang. Masa form 2, mula buat tali hiasan, boleh jadi macam rantai kekunci. Form 3, berehat sebentar, cuma menjual kek/cupcake sahaja. Ketika form 4 pula, jual beg tempat letak handphone pada cuti pertengahan tahun untuk mengutip dana Palestin. Satu beg, RM3 sahaja. Dapatlah beberapa ringgit. Boleh tahan juga. Selepas RAZ tempah beg sandang ini, (sebab nak bawa ke Langkawi) ramai pula orang nak tempah. Tapi, setakat ini masa tidak mengizinkan.

Oh ye, tengah-tengah tahun hari tu, ustaz Khairuddin ada belajar cara nak buat rantai kekunci guna benang, buat nama orang. Kemudian, ustaz tanya ana senang ke susah. Sudah tentu ana jawab senang sebab dah 5 tahun buat benda ni. Jadi, ustaz pun bagi pinjam CD yang ustaz beli supaya ana dapat belajar buat (kiranya upgrade lagilah ni) dan tolong buat agar dapat ustaz membuatnya. Komisen, sudah tentulah dapat. Setakat ini, rasanya macam masih tak terbuat. Hari tu, buat sample sahaja. Nanti ana jual ye ustaz! (Tapi tak sempatlah nak jual dekat sekolah tahun ini.)

Sememangnya diri ini sukakan seni. Tapi bukan seni melukis. Suka juga sebenarnya cuma tidak mahir dan kurang kreatif dalam bab itu.^^

Sekadar berkongsi.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

7 Comments
Comments

7 responses:

  1. Ana nak jugak!! cantikla~^^

    ReplyDelete
  2. Jualan/bisnes tersebut bukan untuk personal semata-mata, tetapi juga dalam usaha mengumpul kutipan tabung palestin kelas...

    ReplyDelete
  3. anti buat sendiri ni? masyaallah, sgt cantik. klu cmtu, ana pun nak jugak..heheh

    ReplyDelete
  4. @jedalerihati
    syukran, alhamdulillah.
    nak kene bayar..heheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: Seniku, Bisnesku.
Design by a.a.ghariib