Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Takziah diucapkan...

01121432H
Assalamualaikum,
Al-Fatihah disedekahkan kepada Syakiirudin f1 dan ibunya yang telah meninggal dunia pada pagi tadi akibat kemalangan jalan raya di Tapah. Kakaknya, Siti Nur'ain kini sedang berada di Hospital Ipoh (dibius 24 jam) setelah menjalani pembedahan di Hospital Tapah akibat kecederaan yang dialami pada bahagian muka dan kepala.


Kata abangku,
Sya'ban 1432

"Malam diredah, menghabiskan sisa-sisa 4 km dari jungle trekking di atas jalan tar dengan hanya diterangi cahaya bulan. Bersama Ustaz Idris, Muallim Nadhir, Muallim Zainal Abidin, dan dua org pelajar SMI Al-Amin Kemaman, diri ini digagahkan juga untuk melangkah bersama mengangkat tubuh kecil yang terbaring kaku di atas stretcher yang dibuat dari dahan kayu. Ahmad Syakiirudin namanya, pelajar form 1. Pengsan semasa trekking. Gara-gara tak makan malam. "Ni kalau ada kereta lalu ni, nampak kita usung stretcher tengah2 malam, mau berdesup lari," diri ini berseloroh. Akhirnya si adik ni pun terjaga. "Nah, makan ni ada roti, ada air." Ucap kami sambil menghulur sebotol air 100plus dan ban berinti coklat. "Boleh jalan tak?" Dia mengangguk. Lalu walau masih berwajah pucat, digagahi juga menghabiskan 2-3 km terakhir. Jalan juang itu panjang, namun masih digagahi juga walau tubuhnya masih longlai. Tersenyum layu, terfikir betapa adik2 inilah yang bakal mewarisi ummat. "Biasalah, aku dulu begitu juga," bisikku dalam hati."

1 Zulhijjah 1432

"New tab dibuka. Home page facebook mucul memenuhi skrin. Status terawal muncul:

"~:: innalillahi wa innailaihi rajiun.hari ini, dunia islam kehilangan seorg bakal mujahid yg bakal tegakkan islam. ::~

p/s: alfatihah utk adik syakiirudin rosli.pelajar f1 al-amin kemaman.beliau meninggal akibat eksiden."

Diri ini tergamam seketika. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. Dia dan ibunya dijemput Allah SWT dalam suatu kejadian kemalangan. Peringatan buat kita yang masih hidup, dan ujian buat ahli keluarganya, moga dipertemu kembali di syurga kelak. Moga Allah menempatkannya dan ibunya bersama para solihin. Allahumma ghfirlahuma warhamhuma. Al-fatihah.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Semalu?

16111432H
Artikel:

sEPOHOn sEMALu--------------Untuk renungan bersama.... ...

a|s|s|a|l|a|m|u|a|l|a|i|k|u|m... Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a.

Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah.

Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita.

Fatimah terkejut.

Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.


Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja. Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.
Ulasan:

Audzubillahiminassyaitanirrajim, bismillahirrahmanirrahim,

Artikel ini adalah artikel yang saya temui di Facebook, disebarkan oleh orang yang saya hormati sebagai sahabat. Saya tidak menafikan keikhlasan mereka, mereka orang baik, cuma ada kalanya kita perlu berjaga-jaga, kerana biarpun kita berniat baik ingin menyebarkan kebaikan, ada kalanya kita tersalah maklumat.

Pokok semalu asalnya dari Amerika Selatan. Ia hanya tersebar ke seluruh dunia selepas zaman Barat menemui Amerika abad ke-16 bererti tidak logik ada pohon semalu di Arab pada zaman Rasul SAW. Malah hadith ini ftidak pernah menyebut ia termaktub dalam mana-mana kitab hadith yang thiqah. Siapa rawinya? Malah, matan Arabnya (kalimah asal hadith dalam bahasa Arab) pun tiada.

Kesimpulannya?

Matlamat tidak menghalalkan cara.

Mengenai artikel ini, berwaspadalah dengan kata-kata yang bunyi macam hadith, tapi bukan hadith. Sebarkan pengajarannya, tetapi jika bukan dari Rasul SAW, jangan kita sebut ia dari Rasul SAW, atau kita seburuk-buruk pendusta (jika kita tahu ia bukan hadith). Jika kita tidak sengaja, tidak mengapa, tapi perbetulkan, beritahu orang lain, ambil pengajaran, tetapi ia bukan hadith. Sekadar kisah. Pengajarannya bagus, sebarkan, tetapi ia bukan hadith.

"Barangsiapa berdusta dengan namaku dengan sengaja,maka persiapkanlah tempat duduknya di neraka." (aw kama qal rasul SAW)

Wallahu a'lam.. Semoga Allah membenarkan yang hak, dan membatilkan yang batil. Semoga Allah memberi petunjuk buat kita semua.

Sumber: Muhammad I Ghariib

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Bola Jaring Bersama Mereka

15111432H
Tadi, waktu BM, kami diberi masa untuk bermain. Banin main ping pong dan banat main bola jaring. Muallimah janji nak bagi hadiah kepada pemenang bola jaring. Kami membentuk kumpulan melalui cabutan undi.

Kumpulan A:
Nurul-C
Syaza-WA
Wafaa'-WD
Marsha-GA
Mardhiyyah-GD
Auni-GS
Robiatul-GK

Kumpulan B:
Asyikin-C, pusingan kedua, WD
Amalina-WD, pusingan kedua, C
Izyan-WA
Fatimah-GD
Muallimah An-GA, pusingan kedua, GS
Khadijah-GK
Nasyitah-GS, pusingan kedua, GA


Pada awalnya, kumpulan A berjaya mengumpul mata melebihi kumpulan B. Namun langit tak selalunya cerah, situasi berubah. Mereka menang pada pusingan pertama. Perlawanan pada pusingan kedua agak sengit, namun begitu, kemenangan tetap berpihak kepada kumpulan B. Beza 2 atau 3 mata sahaja pada pusingan kedua.

Suka tengok Izyan, Wafaa' dan Robiatul main . Kalau tak salah ana, diorang tak pernah masuk permainan bola jaring. Khadijah pun. Pada awalnya, mereka bertiga cakap, ana tak reti sangat main. Tapi, Izyan banyak juga improvement , walaupun gaya dia bermain mencuit hati. Masa second time dia dapat bola, dia terus campak bola ke belakang sebab dia tak reti nak pusing. Yalah, kan kena jaga pergerakan kaki.

BEST! Oh ye, pengadilnya, Haziqah. Ada lah juga beberapa orang yang mengalami kecederaan ringan .

Masa mula-mula main, baru sedar, rupanya kaki tak berapa baik lagi natijah daripada permainan bola jaring Selasa lepas. Masa tengah main, ada orang tertolak ana. Kaki 'terpele'ot', jatuh, kemudian, ada orang terpijak pulak. Mula-mula tak boleh nak bangun, sekali, datang bola ke muka. Sudah jatuh ditimpa tangga. Ye ke? Ujian kecil je ni. Seminggu jalan tak berapa nak betul. Minggu ni rasa macam dah ok, ingat dah baik. Tengok-tengok, dia datang menyerang balik.

Nurul pula, ada orang terpijak kaki dia. Dahlah kaki dia sememangnya bengkak akibat digigit oleh semut api. Bahagian yang digigit kecil sahaja tetapi bengkaknya merebak begitu pesat.

Marsha 'tergolek' 2 kali, kira oklah berbanding sebelum ini . Memanglah, lawan dia adalah Fatimah.

Akhirnya, muallimah belanja air :drink: yang dibeli di koperasi. Diberi masa untuk kendiri. Apa lagi, semua ambil peluang. Segar. Barulah tak mengantuk belajar kimia selepas itu.

UHIBBUKUNNA FILLAH, ABADAN ABADA

* * * * *

Dalam dilema nak pergi PRINT'11 atau tidak. Orang yang ana harapkan pergi tak nak pergi. Tapi bila fikir balik, alah, dua orang tu je yang tak nak. Pelbagai alasan yang diberi . Kalau tak nak pergi pun, bagilah sokongan dan semangat. Takpe, kan ada Fatimah, Zalilah dan Robiatul. Ya, jangan mereka berdua itu menjadi penyebab lemahnya semangat aku . Bila fikir balik, mungkin inilah peluang terakhir untuk aku berkhidmat untuk sekolah sebagai pelajar SMI.

Bertekad untuk pergi.

Ps. Maryam, nti pergi tak?

- - - - -

: 14 Oktober 2011
Setelah bertanya kepada kedua ibu bapaku, Oh, mereka sudah ada rancangan lain rupanya.

Me: Boleh tak nak pergi PRINT'11? yang KRS punya?
Mak ana: Bila? Masa nak dekat Christmas tu ke?
Me: A'ah.
Mak ana: Lah, orang nak ajak pergi Jordanlah.
Me: Hah?! Memang dekat-dekat tarikh tu ke? Tak boleh tunda?
Mak ana: Orang nak pergi masa musim sejuk. Baru best. Tapi, takpelah kalau Syaza tak nak pergi sekali, nanti-nanti, Syaza pergi juga.
Me: (monolog) Oh, confirmlah ni kena pergi sana.

Tanya ayah ana pula, jawapannya,
Ayah ana: Pakcik Ridzuan dah ajak kita pergi sama-sama.
Ana: Ye ke? (monolog) Nusrah pun nak belajar dekat sana nanti.

Jadi? Cancel nama untuk join PRINT'11.


: 16 Oktober 2011
Bila beritahu sahabat-sahabat ana sebab apa tak pergi PRINT'11, ada juga yang kata nak ikut. Antaranya, Marsha dan Mardhiyyah.

Ana: Haih, mana ada duit. Nak ikut, ikutlah. Tapi kena guna duit sendirilah.
Marsha: Alah, sponsorlah.
Ana: Jordan mahallah.
Marsha: Hantar ana kat Mesir pun takpe lah, nak jumpa kakak ana juga.

Dan ramai juga yang jawab: Macam Naili lah. Dia nak pergi Jordan juga.
Ana: A'ah. Ayah dia yang ajak kitorang pergi sama-sama.


: 19 Oktober 2011
Bila abang ana baca post ni, dia kata,
Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan Jordan! :) .^. (: ^_^ :) .^. (: ^_^

Ps. Awak jadi striker? Dahsyatnya? Awak kan pendek.



Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2014 Aisyah Ameelah ^_^: October 2011
Design by a.a.ghariib