Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Kampungku yang Bakal Hilang~

06021433H
Assalamualaikum...

Wah, dah masuk bulan Safar dah. Hmm..cepat masa berlalu. Pada 24 Disember yang lalu, kami sekeluarga menghadiri perjumpaan Keluarga Hj Ahmad dan Hjh Kamirah (moyang sebelah ayah ana, mak bapak nyaie). Kali ini buat di rumah yaie Li (Sazali, anak bongsu yoyot), perjumpaan kali ke-4. Perjumpaan kali pertama, di rumah yaie Wi (anak ke-5), kali ke-2 di rumah nyaie Katim (anak ke-2), kali ke-3, yang tahun lepas punya di rumah nyaie (anak sulung).

Kami sampai agak lewat. Diorang semua dah makan dah, seperti biasa, ada jamuan. Tengok2, pengerusi, yaie Sad (anak ke-4), sampai lewat sekali. Kemudian, kami menunaikan solat Zohor secara berjemaah. Kali ini, mesyuarat tak dapat dijalankan seperti biasa, sebab setiausaha (wak ji) dan bendahari (yaie Wi) tidak hadir. Yaie Wi tak datang sebab dia pergi jumpa 'orang besar' untuk 'memperjuangkan' kampung nyaie daripada diambil oleh Petronas. Keluarga kami, wak Ji dengan wak Jan je tak datang. Wak Jan kerja, lagipun, Muhammad baru sunat.

Yaie Sad ceritalah pasal yoyot dengan suaminya. Pendek kata, mereka pernah mengajar orang mengaji suatu ketika dahulu. Turut disampaikan tazkirah tentang kelebihan membaca al-Quran. Perjumpaan seterusnya, dekat rumah yaie Sad. Kemudian, cucu2 lelaki, semua kena perkenalkan diri, beritahu nama, umur, anak siapa. Orang semua dok tanya, Irfan belajar dekat mana?

Oh ye, bila orang kampung nampak Ibrahim, semua dok kata, "Ibrahim dah besar dah ek, tinggi, kalah abang dia." Ayah ana dengan semangat menjawab, "A'ah, eh, Irfan lagi tinggi, kalah dah saya. Irfan tinggi kurus, Ibrahim tinggi tapi dia berisi sikit."

Teringat masa perjumpaan tahun lepas, ana duduk sekali masa mesyuarat, budak2 main dekat pantai, depan rumah nyaie (bak kata ayahku, "tak lama lagi kita tak ada laut dah"). Akhir sekali, yaie Li tanya ada siapa2 nak tambah. Dia pun tanya setiap orang yang ada dalam mesyuarat tu. Bila sampai dekat ana, dia kata, "Itu, anak Jijan tu, tak de apa2 dah?" Ana katalah, "Anak Bahrin." Haish, orang dekat kampung selalu ingat ana ni anak wak Jan. Tu lah, masin mulut dia, masa ana kecil dulu, wak Jan selalu kata, "Ni anak Wak Jan."

Kemudian, ada sedikit game, siapa nak masuk, boleh masuk. Ada kategori kanak2, remaja, ibu2 dan bapa2. Remaja perempuan semua tak nak masuk, sorang je yang masuk, dia main dalam kategori ibu2. Ibrahim kalah main masukkan ping pong dalam cawan, tidak boleh melebihi garisan. Hampir semua dia dapat masukkan, tapi bola tu melantun keluar. Ayah ana main, dapat tempat ke-2. Ibrahim masuk lagi sekali untuk permainan lempar getah, biar masuk dalam lidi. Akhirnya, dia jadi juara. Semua permainan ni, cadangnya nak main dekat luar rumah, tapi hujan, yelah, Segamat...

Akhirnya, penyampaian hadiah. Ada juga cabutan bertuah, tapi ana tak sempat nak ambil, sebab ana dekat luar rumah masa tu. Balik.

-- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * -- * --

Tak lama lagi, tak ada kampunglah kami. Terfikir juga, nanti diorang dipindahkan dekat mana ye? Dahlah satu kampung tu, semua saudara mara ana.

Malam tu, Mardhiyyah sms,
Assalamualaikum, dah start keje ke? Hm.. ana kat kg. JB, teringin nak pi Pengerang la. Tapi tak ada rezeki lagi. Hari ni ana belajar masak kuih tradisional Johor nama dia gegetas-simple but tasty.

Ana kat Johor juga ni. Tadi ada perjumpaan keluarga kat Segamat. Baru sampai rumah kat Pengerang. Tadi pun masa perjumpaan keluarga, ada sorang tok sedara tak datang, dia pergi Johor jumpa 'orang besar', memperjuangkan kg ni ha. Oh ye, hari tu ayah ana jumpa orang paling besar dalam PLKN dekat Kelantan.

Ya Allah, bagusnya. Semoga segala urusan dipermudahkan oleh Allah. Kenapa ayah nti jumpa 'dia'? Dari JB ke Pengerang berapa jam?

Kalau masuk ikut highway Ulu Tiram ke Desaru lebih kurang 1 jam je. Kenapa? Nak datang ke? Ayah ana kan ajar orang pasal kewangan Islam. Ada downline ayah ana bawa dia jumpa ayah ana...

Saje tanya. Taklah jauh sangat. Teringin nak sampai sana. InsyaAllah, jazakillah.


Memang yaie ana kenal dengan atuk Mardhiyyah. Dia tahu dah yang ana punya kampung bakal hilang. Jadi, dia kata, sekurang2nya dia naklah ziarah kampung ana walau sekali, sebelum semuanya hilang, jadi tempat perindustrian...


Glosari:
*nyaie=nenek
*yaie=datuk
*yoyot=moyang perempuan

Antara perkataan yang ana biasa dengar di kampung,
Yuk!
Meke dia
Kamain
Mangan
Jamah
Rewang
Gobok/gerobok
Gebar
Ngeteh
Jajan
Deras
Sarap
Buah semangka
Epok-epok
Noreh
Ngeteh
dan lain-lain (lupa pula perkataan jawa yg baru belajar masa Raya)

SANAH HELWAH MUALLIM SUFKERI,
terima kasih ajar ana bahasa arab,
selalu bagi tumpuan lebih pada ana
(sebab ana pernah 'jatuh' sekali dalam subjek ni)...

#sedang mengait beg tempahan iera, tak jadi nak tenun


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Pinjaman Buku Teks (still available)

26011433H
Assalamualaikum...

Sukacita dimaklumkan, kepada pelajar form 5 Al-Amin (next year) yang nak pinjam buku teks form 5 adalah dialu-alukan. Siapa cepat, dia dapat. Banat diutamakan.

Antara bukunya:

BM: Buku Teks (ada 2)

BM: Dirgahayu Bahasaku

BI: Buku Teks

BI: The Curse

MATH: Buku Teks -Syifa'

ADD MATH: Buku Teks (ada 2) - 1 Hamizah

*ADD MATH: Soalan SPM 2005-2010 -Hamizah

SEJ: Buku Teks

SEJ: Nota Cemerlang Sejarah Ting. 5 -Hamizah

BA: Buku Teks

BIO: Buku Teks (akhir tahun, sila pulang pada tuannya seperti yang tertera pada kulit buku tersebut)

*BIO: Soalan SPM 2005-2009 -Hamizah

BIO: Buku MODUL (tidak dijual di pasaran) -Hamizah

BIO: Nota F4 dan F5 (by batch 7) -Hamizah

KIM: Buku Teks -Syifa'

*KIM: Soalan SPM 2005-2010 -Hamizah

KIM: Buku MODUL (sudah lengkap diisi) -Hamizah

FIZ: Buku Teks

FIZ: SPM Physics (Contoh jawapan utk kertas 2) -Hamizah

*FIZ: Soalan SPM 2005-2010 -Hamizah

PA: Buku Teks

SCI: Buku Teks

Buku form 4 sudah selamat dibook oleh Farhah ^.^

Ada 2 lagi yang available:-

Buku Teks Sejarah F4

Buku Teks Biology F4

Siapa yang berminat nak meminjam buku, boleh tinggalkan komen di sini. Pilih comment as Name/URL, tapi kalau tak ada URL, tak payah isi pun tak apa.

*Yang buku soalan SPM, boleh ambil terus.

Manakala buku lain perlu dipulangkan kembali.

SYARATNYA, buku tersebut harus dijaga dengan baik dan perlu dipulangkan pada akhir tahun 2012. Ana ada 4 orang lagi junior nak guna buku tu~ Gunakannya dengan penuh rasa tanggungjawab, muroqobah.


SELAMAT BERMUJAHADAH!


ps. InsyaAllah, kalau tak ada halangan, esok nak pergi sekolah, kemas meja dekat kelas form 5 dengan mlmh Syu.
pss. Semoga mendapat keputusan yang terbaik esok, form 3!

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Kenangan Alam Persekolahan

27011433H
Update!
Program Alumni:

2012:




Tahniah diucapkan kepada Form 3!!

2011:

2010:

2009:

2008:

Inilah sedikit sebanyak coretan memori yang kami lakar bersama. Memori yang lain tetap tersemat dalam hati kami~

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Berakhir Sudah~

20011433H
Assalamualaikum...

Tanggal tarikh 13.12.11, maka berakhirlah SPM.
Ramai yang merasakan mereka sudah merdeka.
Aku fikir aku juga akan berasa sedemikian.
Ternyata setelah tamat peperiksaan,
aku merasakan ada satu tanggungjawab lain yang perlu ku pikul.
Aku perlu melaksanakan tugas aku sebagai
seorang DA'IE...
Aku berfikir, berfikir dan terus berfikir.
Akhirnya, aku menyedari bahawa aku hanya akan merdeka
hanya apabila aku telah selesai bercucuk tanam di dunia ini
dan bertemu denganNYA...
*(hanya pendapat ana)
Akan ku pegang kata-kata bonda,
ALLAH WILL MAKE EASY,
IF WE DO SOMETHING BECAUSE OF HIM.


Apa-apa pun,
Sekarang kita sudah masuk ke dalam
ZON TAWAKKAL.
Sentiasa berdoa agar mendapat keputusan yang terbaik.

Akan merindui zaman persekolahan.
Sahabat-sahabat seperjuangan,
para murobbi yang sekian lama mendidik kami.
Masih ana ingat setiap guru yang pernah mendidik kami,
dari darjah 1 hingga tingkatan 5.
Tak percaya? Ana boleh senaraikan.
Tengah cuba trace balik akhawat batch 7 SRIAAK.
Walaupun ingat nama, ada yang masih tak dapat dikesan. (fuh, ayat..)

Rindu juga sahabat-sahabat dari rangkaian MUSLEH;
Maryam, Fida', Liyana, Nabilah, Rumaisa', Ain dll.
Juga kakak-kakak yang sudah lama meninggalkan alam persekolahan;
Kak Izyana, kak Najuwa, kak Fathimah, dua2 kak Najihah (Najihataani?) dll.
Alumni Al-Amin itu sudah pasti.^_-

Sepanjang waktu cuti,
masing-masing nak cari kerja,
ada yang dah dapat kerja,
ada yang masih mencari.
Kita kerja sama-sama Robi!
Marsha, selamat menjaga perpustakaan. Nanti kami jenguk-jenguklah nti dekat sana.
Auni, jaga anak saudara dia.
Hazimah, jadi babysitter, ajar mengaji.


Ada yang cuba mencari ilmu baru. Kan Haziqah!
Dah ada list nak buat apa sepanjang cuti ni.
Bolehlah ambil tempahan mengait lagi Amira Suraya Nunn (sepupuku, mixed).
Jom ambil lesen sama2 Izyan dan Marsha.

Yang perlu pergi PLKN,
selamat maju jaya,
banyak peluang dakwah.

Kepada kumpulan usrah bonda,
Usrah akan tetap dijalankan,
Kalau ada apa-apa, ana akan maklumkan.
Nurul, bonda cuba arrangekan dengan akhawat di sana.

SANAH HELWAH KAK NAJIHAH!

Oh ye, terima kasih Marsha atas hadiahnya,
walaupun sudah sebulan berlalu birthday ana,
(sehari sebelum periksa. Farhana Sazali, hari first periksa)
juga Mardhiyyah, Khadijah, Izyan, Haziqah (ana selalu bawa kad tu masa hari periksa)
serta sahabat-sahabat yang lain.

"GREATLY LOVED, SADLY MISSED AND FOREVER REMEMBER IN OUR HEARTS"


"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu." (Q:Muhammad:7)

Ps.
-Teringin sangat nak pergi PRINT'11 sebenarnya, tapi tak dapat pergi sebab halangan tertentu.
-Berharap dapat jumpa Maryam dan Fida' dalam program LKD.
-Mak ana suruh ana tanya, ada siapa2 berminat untuk mengajar di Smart Reader Kerteh tak, akhawat batch 7? Nak 2 orang je.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: December 2011
Design by a.a.ghariib