Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

My lil brother

22121433H
Assalamualaikum W.B.T.

Genap 20 hari dia menetap di sana. Pada 18 September yang lalu, kami berulang alik ke KLIA atas beberapa urusan. Sarah ikut program pertukaran pelajar ke Indonesia. Bertolak ke sana seawal jam 7:00 pagi dan tiba lebih awal daripada mereka yang menaiki bas.

Sementara menunggu, Ibrahim ajak pergi ke kereta untuk mengambil kamera. "Im nak bergambar dengan muallim muallimah yang datang nanti." Akur. Sampai dekat lif, tak ingat pula kereta dekat tingkat berapa. Main agak je :D

Setibanya mereka di airport, semua beratur untuk check-in. Jumpa ustaz Azman dan muallim Nadhir. Tapi ustaz Azman tak pergi pun.

Muallimah, dua-dua yang pergi merupakan guru baru. Tak tahulah muallimah ingat lagi tak aku ni.
"Assalamualaikum muallimah. Ingat ana tak?"
"Waalaikumussalam. Jap-jap. Awak form 5 tahun lepas kan. Nama apa ni..jap-jap nak ingat."
"S."
"Ha, baru ingat. Awak buat apa dekat sini? Saje datang ke?"
"Ni ikut hantar dioranglah."
"Diorang?"
"Sarah n Ibrahim."

Ibrahim duk bergambar dengan muallim, jumpa muallimah dan kawan-kawannya.
"Biar muallimah bergambar dengan kakak awak je lah."

Malam harinya, datang kembali ke KLIA. Ada 4 orang yang akan berangkat ke Jordan. Hasan, Ibrahim, Alya (pelajar Hidayah JB, sama umur dengan Ibrahim) dan ditemani oleh pakcik Husni. Best, diorang bertiga pergi belajar bahasa arab selama 3 bulan di sana.

Ayah ana memang wajibkan anak-anaknya belajar bahasa arab. Sentiasa ingat wasiat ke-3 asy-Syahid Imam Hassan al-Banna.

Masa nak menghantar dia, ramai budak-budak dekat situ. Adik-adik Alya dan sepupunya kalau tak salah. Semua 'lekat' dekat Ibrahim.


Nama sangat mempengaruhi sifat seseorang. Nabi Ibrahim pun sifatnya yang lurus dan dikelilingi kanak-kanak di Syurga.

Sekarang, kalau balik kampung, dia dah tak ada untuk layan/main dengan budak-budak kecil. Balik kampung pun, budak-budak duk tarik tangan ajak main. Habis semua mainan depa angkut naik atas.

*terlari topik

Pernah tanya dia,
"Awak tak sedih ke nak pergi ni?"
"Kak S rasa?"
"Tinggal saya sorang je lah nanti. Sarah pun tak ada." Ceh, ayat.
"Apa yang kak S rasa tiap-tiap kali kak S balik U?"

Biasa sebelum nak bertolak balik U, yelah, akan salam semua orang. Biasanya diorang tak ikut sebab keesokan harinya diorang sekolah. Situasi bila bersalam dengan dia,
"Ha, ala, kak S nak balik dah?" *sambil buat muka 'sedih'.

'Awak tak cakap pun, saya tahu hati awak.' Rasa nak je cakap macam tu.

Pernah juga tanya mak ana,
"Sedih tak?"
"Huh, kak S tak tahu. Hati seorang ibu, sanggup berkorban untuk anak-anak."
"Berkorban?"
"Berjauhan dengan anak asalkan diorang dapat ilmu."

Baru-baru ni dengar mak ana cakap, "Kak S, rindu lah pulak bila masuk bilik ni (bilik Im n Fan). Nampak baju je, orangnya semua dekat Jordan."

Apa-apa pun, semoga segala urusan di sana dipermudahkanNya. Sekiranya kita belajar ikhlas keranaNya, insyaAllah akan menyebabkan kita semakin dekat dengan Allah. Belajar molek^^

Every knowledge is meant to be learnt. Whether it's a happy moment or not, it's depend on you.

Teruskan dakwah dan tarbiyyah~

Ps. Dalam belajar, perlukan pengorbanan.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

3 Comments
Comments

3 responses:

  1. waa. pergi jordan utk stadi arab? 3 bulan? Untungnya diorg. nak jugak rasa.

    Dalam menuntut ilmu perlu banyak pengorbanan. Begitu juga kehidupan seharian kita. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na'am. Untung kan?

      Komen abg ana: "Cewah... sweet giler blog post dia... macam diari..."

      #Kena ada semangat tadhiyah.^^

      Delete
    2. waaa. setuju dgn abg nti.

      betul tu. =]

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: My lil brother
Design by a.a.ghariib