Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Salam 'Aidilfitri 1433H

01101433H
Assalamualaikum W.B.T.


Salam Aidilfitri.
Minal aidin wal faizin,
kullu am wa antum bikhair.

Semoga amalan kita semua diterima olehNya
dan akan dilakukan secara istiqamah
walaupun setelah pemergian Ramadhan.

Mari menjadi hamba Allah, bukan hamba Ramadhan.
Maaf atas segala salah dan silap ana.

Khas buat bloggers, followers, pengunjung setia
termasuk rakan-rakan satu sekolah,
satu batch,
satu Musleh/IKRAM,
satu fikrah,
satu universiti,
keluarga,
murabbi,
dan yang paling penting satu ummah~

Syukran juga kepada mereka yang turut 'memberi' kad raya kepada diri ini,
dan juga kepada mereka yang menghantar sms kepada ana
atau yang membalas sms ana.^^
*Nanti fikir nak publish tak dekat sini.

#penat menjahit tulisan khat. heh.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Warna-warni Ramadhanku~

29091433H
Assalamualaikum W.B.T.

Sepanjang Ramadhan tahun ini, pelbagai perkara telah ku tempuhi.

Ramadhan ke-2:
Hampir pitam buat pertama kali dalam hidup. Mata jadi teramat kabur, bukan setakat kabur, jadi berpinar-pinar. Masa ni dekat masjid, tetap menggagahkan kaki untuk berjalan. Dahlah masa ni jalan tepi van jenazah kalau pitam, masuk je terus dalam tu -_-". Muka pucat, bibir biru. Tak pasti sebab apa boleh jadi sampai tahap macam tu. Bila cakap dengan mak ana,
"Tak nampak."

"Nah, pakai cermin mata ni."
Dalam hati, bukan sebab tu lah. Tapi mulut susah nak mengeluarkan kata-kata, pakai lah juga.
"Tak nampak juga~"
Dahlah hari ni nak balik ke U dah. Tetiba tak sihat ni. Atas sebab ini juga, mak ana tak bagi pergi LKD.

Ramadhan ke-5:
Berbuka puasa bersama group BI. Sir belanja.

Ramadhan ke-8:
Ada program LKD. Tapi tidak diizinkan oleh Allah untuk mengikutinya~
27 Julai 2012
Manfaatkanlah peluang yang diberi oleh Allah kepada sesiapa yang dapat menghadiri LKD terakhir. Ramai yang nak pergi, tapi ada pelbagai kekangannya. Membayangkan LKD yang paling osem dengan kehadiran ramai alumni LKD, yang study di luar negara pun ramai yang turun.

30 Julai 2012
Rasa macam sedih pulak tengok gambar LKD, jealous pun ada :D
Apatah lagi sebab abang ana pun join juga kali ni, tapi last-last minit baru dia kata dia join (sblm ni punyalah pujuk dia supaya pergi, last2 ana yg tak dpt pergi). Tapi still tak dapat nak pergi atas sebab kekangan masa dan kesihatan.
#Next year nak ikut sbg alumni LKD pula.

Ramadhan ke-9:
Iftar jamaie bersama pelajar Hifz Al-Quran. Dari jam 5:30pm-10.30pm. Perjumpaan pertama dengan senior Hifz Al-Quran, sikit je pelajar perempuannya, 4 orang sahaja. Sem 3 adalah batch first yang mengikuti kursus ini.

Ramadhan ke-10:
-Tasmi' auzan fi'il.
-Iftar bersama ustazah Syarifah Hamadiah (zaujah ust Zawawi Ali), kak Lateefah (orang Pattani-dulu ambil Syariah), kak Umi (dulu ambil Syariah, sekarang mengajar pelajar FUHA) dan kak Mai (pensyarah bahasa Vietnam). Minta izin nak bawa roommate, seganlah sorang-sorang^^

Ramadhan ke-11:
-Kak Mai 'masuk' surat khabar Berita Harian. Ini merupakan Ramadhan pertamanya.

-Hari ini jugalah kumpulan kami membuat pembentangan Hadis Nasakh dan Mansukh. Kami kumpulan pertama yang kena bentang. Tapi BEST~

Ramadhan ke-12:
Exam Qiraah dan BA.

Ramadhan ke-13:
Hadir ke iftar jamaie yang diadakan di SRI Al-Amin KT.

Ramadhan ke-14:
Ada seorang pelajar dari U ana meninggal kerana terlibat dengan kemalangan jalan raya. Perempuan, sem 3.

Ramadhan ke-15:
-Outing bersama 2 orang sahabat ana buat pertama kalinya sepanjang duduk di U. Teman sahabat ana yang sorang ni beli tiket bas untuk malam ni. Diorang ajak jalan-jalan nak beli baju dan tudung. Ikut je lah. Sekali dia tanya,
"Nti tak suka shopping eh?"
"Ana kurang sikit bab-bab ni. Lainlah kalau benda tu memang betul-betul penting/perlu."
"Owh."
Sebelum balik, pergi kedai buku dan alat tulis. Ronda sana sini. Dia kata, "Ni baru tempat dia."
-Malam harinya, tunggu kereta sewa bersama-sama. Ana tak ikut pun, tolong angkat barang je ke blok sahabat yang lain.

Ramadhan ke-18:
Dapat sepupu baru. Sepupu yang mix tu. Amani Sabine Nunn kalau tak salah namanya. *Tak tahu eja betul tak.

Ramadhan ke-19:
Sketch.

Ramadhan ke-20:
Classmates roommate ana ajak berbuka sama-sama di cafe. Meraikan je~

Ramadhan ke-21:
-Exam Mustolah Hadis.
-Check jadual imam dari Gaza di Aqsa Syarif.

-Roommate ada iftar jamaie dengan pelajar coursenya. Jadi, ana pergi join iftar di surau Saodah.

Ramadham ke-22:
Iftar dan tarawih di masjid U.

Ramadhan ke-23:
-Semangat berlakon untuk subjek Muhadathah, tajuk lakonannya, fii as-suuqi al-markazi. Ustazah pun suka, tersenyum. *Lupa nak rakam.
-Iftar jamaie dengan pelajar bidang Al-Quran dan As-Sunnah di surau. Dekat surau ni, lepas habis 4 rakaat, ada tazkirah. Best tazkirahnya. Dia ada juga ajar cara nak kejut kawan bangun sahur, bisik 2 kalimah je. ----- ------
*Dua tiga hari sebelum cuti, roommate ana suka aplikasi cara ni pada ana. Mentang-mentang ana asyik kepenatan minggu ni.

Ramadhan ke-24:
-Malam ni ada kelas, sedih tak dapat nak solat di masjid. Imam Taha datang. Tapi, terus meyakinkan diri, Allah akan tunjuk jalan keluar. Penolong kelas call ustazah pada petang harinya. Kelas batal.
-Malam harinya, pergi ke masjid. Yang tak berkesempatan untuk hadir malam ni, diorang sms pada ana, suruh rakam suara imam yang datang dari Gaza ni.
*Surah Ali-Imran:133-145
*Surah An-Nazi'at:27-46
*Surah Abasa:24-42
*Surah Al-Ghasyiyah:17-26
*Dengar-dengarnya abang ana panjat gunung Cemerong bersama imam tu.^^


Ramadhan ke-25:

-Test Lab, Microsoft Excel. BEST~
-Terlambat ke kelas pada jam 4:00 petang. Muka tak sihat, suara hilang, mata bengkak. Dah setengah jam duduk dalam kelas, rupanya kelas batal.
-Iftar jamaie dengan pelajar perempuan AQSA sem 1 di cafe.
-Malam, jalan kaki ke masjid. Sahabat ana kata, "Boleh jadi kurus, kalau berjalan dengan nti ni." Masa nak solat tarawih, dikhabarkan kepada kami, imam dari Madinah yang akan mengimamkan solat sebentar lagi. *Surah Adz-Dzariyat.

Ramadhan ke-26:
Ada iftar jamaie alumni dekat sekolah. Tapi tak dapat join, belum balik lagi. T_T

Ramadhan ke-27:
-Kuiz Dakwah.
-Ustazah bagi kuih raya pada pelajar Hifz Al-Quran kelas ana.
-Berbuka puasa dengan Izyan dalam kereta^^

Ramadhan ke-28:

Pertemuan yang tidak disangka. Jumpa makcik La dekat The Store, tapi tak terkeluar dari mulut nak kirim salam pada Marsha. Sebelum balik, singgah kedai lain, ambil makanan yang ditempah tadi. Terjumpa kak Humaira' dan 'kembar ana' bak kata cikgu Ain dan Muallimah Dayang masa pergi Sarawak. Tak dapat join lkd, iftar alumni, jumpa kat sini pun jadilah. Tak kisah dah ramai orang tengok pun, bersalam je dekat situ.^^

Ramadhan ke-29:
Balik kampung~


Sepanjang berpuasa di U, berbuka di merata-rata tempat. Minggu pertama, diorang selalu berbuka di bilik ana. Minggu kedua, selalu berbuka di bilik sahabat ana di blok sebelah.

Semoga amalan kita semua diterima olehNya dan akan dilakukan secara istiqamah walaupun setelah pemergian Ramadhan. Janganlah kita menjadi hamba Ramadhan, sebaliknya, jadilah hamba Allah~

#Alhamdulillah, target dicapai.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2014 Aisyah Ameelah ^_^: August 2012
Design by a.a.ghariib