Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Pai Epal Spicy (Resepi Mardhiyyah)

Bahan Kulit Pai:
360 g tepung serbaguna
110 g mentega
110 g marjerin
7 sudu besar air dingin
2 sudu kecil gula kastor
Garam secukup rasa
Serbuk kayu manis secukup rasa
Serbuk pala secukup rasa

Bahan Inti Pai:
100 g gula kastor
60 g gula perang
30 g tepung serbaguna
6 biji epal hijau-dibuang kulit dan dipotong kiub
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil gula kastor
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1/2 sudu kecil serbuk pala

Cara membuatnya:
  1. Untuk inti pai; campurkan semua bahan dan kaup balikkan supaya rata. Ketepikan.
  2. Untuk kulit pai; campur semua bahan kecuali air dingin. Uli hingga sekata.
  3. Tuang air dingin dan jadikan doh lembut. Canai setengah bahagian doh ke dalam bekas pai dan isikan intinya. tutup permukaannya.
  4. Cucuk permukaan pai dengan garfu dan sapukan sedikit susu di atasnya. bakar selama 30 hingga 50 minit dalam ketuhar bersuhu 180oC sehingga keemasan.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

0 responses:

Berkatalah dengan akal dan jiwa, kerana itu anugerah Pencipta dan ternyata natijahnya akan lebih bahagia. ^_^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: Pai Epal Spicy (Resepi Mardhiyyah)
Design by a.a.ghariib