Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Ada apa hari ini ya?

10101431H
Assalamualaikum. Hmm... Ada apa hari ini ya? Hari ni dah start sekolah balik! Dapat kertas periksa. Rasa sekejap pula cuti. Tadi, ustaz Azman tanya pasal raya, macam mana raya? Dapat berapa banyak duit raya? Macam-macam jawapan. "More than you." "Oh, more than me? I've lost a lots of bucks." Takpe ustaz, nanti dapat bayaran ganti di syurga nanti. InsyaAllah.

Rata-rata ramai cakap, raya ni bosan. Ana tak tahu nak jawab apa apabila ditanya ustaz. Just buat isyarat thumbs up.:thumbsup: Memang tak dinafikan, raya tahun ini mungkin tidak semeriah sebelumnya. Mungkin perlu cuti lebih lama. Tapi, ana dah berazam untuk menghabiskan masa sebaik-baiknya nikmat waktu yang diberi. Yelah, raya betul-betul sementara abangku masih di sini. Kalau kita ada matlamat yang jelas, InsyaAllah tidak akan wujud rasa bosan dalam diri. Cuti hari tu, dapatlah duit raya daripada 15 orang. Sebenarnya ada lagi, tapi diri ini rasa ingin mengelak daripada terima duit raya itu. Dapatlah dalam RM100 lebih. (tak campur yang hari ni)

Pukul 4:10 petang, ana, Mardhiyyah dan Wafaa' tak balik lagi. Setia menunggu adik-adik di tahun 6 habis kelas tambahan. Lusa nak UPSR kan. Bercerita pasal raya..hehehe... Kampung Mardhiyyah dekat selatan, Wafaa' dekat utara, ana utara dan selatan. Cakap tentang kebiasaan tempat masing-masing. Macam-macam cerita keluar. Terutamanya pasal makanan. Ketupat nasilah, ketupat bantal, ketupat bawang, ketupat palas, lepat, tempe, kuah lodeh, kuih tempe (orang Jawa je tau kot), gulai, sambal tumis, sambal goreng, sambal kacang dll. Panjang juga kisahnya..hehehe... Jauh perjalanan, luas pemandangan.

Dalam perjalanan balik ke rumah, ayah ana kata, kawan abang ana nak datang rumah. Eh, kawan mana pulak? Kawan-kawan dia kan semua dah tak ada, pergi belajar. Rupa-rupanya ada senior dari Jordan nak jumpa dengan abang ana. So, balik rumah, kenalah tolong masak laksa penang. Kawannya bernama Izzat (nama penuh eden tak tau). Lepas dia balik, ana pun turunlah bawah. Ayah ana pun kata, "Kelakarnya, rupa-rupanya dia tu anak kawan abah."

Pss, tadi dapat duit raya daripada abang kesayangan yang akan ke Jordan minggu depan, 28 September 2010, jam 3:00 pagi.

Abg ana: Syaza, ni duit Palestin untuk bulan ni. Nah, ni duit raya untuk semua.
Adik2: Wow, berapa ya?
Abg ana: Tengoklah sendiri.
Sarah: Eh, ni Ibrahim punya. (Ada nama)
Ibrahim: Ni kak Syaza punya.
Ana: Nah, Sarah.
Abg ana: Eh, tertukar pulak. Duit ikut umur masing-masing.
Ana: Berapa Sarah?
Sarah: RM 10.
Ana: Banyak tuuu... Ibrahim?
Ibrahim: RM 10.
Ana: (Buka. Sama je semua, dah agak dah. Alhamdulillah.)
Sarah: Kak Syaza dapat berapa?
Ana: Awak rasa? Saya kan lagi tua. Mestilah banyak. (RM 10 tu kira banyaklah untuk duit raya)

Kemudian, mak ana masuk bilik ana, beritahu dapat duit raya daripada abang ana.

Mak ana: Wah, abang Irfan bagi duit raya. Berapa abang Irfan bagi?
Ana: RM 10.
Mak ana: Wah, banyak duit dia.
Abg ana: (Senyum)

Sebelum tu, kami berempat tertarik tengok video ni. Macam mana entah, buka-buka blog orang, terjumpa video ni.


Abg ana: Apasal dia cipta permainan macam ni.
Sarah: Biarlah, best apa.
Abg ana: Bukan, kenapa dia cipta permainan yang buat kita rasa terliur nak makan benda tu. Patutlah budak-budak bawah 8 tahun tak boleh main.

Riuh bila tengok video ni. Kami penggemar makanan Jepun. Semuanya bermula lepas pergi ke Jepun masa tahun 2003. Memang beginilah kami, bila sorang tengok satu video yang interesting, mesti akan ajak adik-beradik yang lain tengok sama-sama. (Macam video annoying orange, illusion dll)

Lepas ni, kena ikut pergi raya rumah dua pupu ayah ana. Hee..takpe, orang Johor tak kisah raya malam-malam. Lagipun dia dah jemput, datanglah. Ingat nak pergi pukul 9:30 tadi, tapi ada orang datang rumah pulak.

Keluarga bahagia.
Semoga bahagia hingga ke syurga.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

0 responses:

Berkatalah dengan akal dan jiwa, kerana itu anugerah Pencipta dan ternyata natijahnya akan lebih bahagia. ^_^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2014 Aisyah Ameelah ^_^: Ada apa hari ini ya?
Design by a.a.ghariib