Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Minggu Orientasi

02021432H
Alhamdulillah, seminggu sudah persekolahan bermula. Nampaknya, sepanjang minggu ini adalah minggu orientasi dan kami akan mula belajar pada minggu hadapan. Mari imbas kembali apa yang telah dilakukan sepanjang minggu orientasi ini.

3 Januari 2010, Isnin
Pada hari ini bermulanya sesi persekolahan 2011. Bermulanya pemakaian baju berwarna hijau bagi pustakawan. Perhimpunan rasmi telah dikendalikan oleh guru, yang mana pengerusi majlisnya adalah muallim Hanif. Sebelum penutup majlis perhimpunan, semua guru memperkenalkan diri masing-masing. Ada 5 orang guru baru; muallim Nadir, muallim Qasim, muallim Sufian, muallim Hanif (ganti muallimah Hayati) dan muallimah Mursyidah (gani muallimah Zuliana). Zahirah pun dah mula datang sekolah. Pergi dan balik sekolah, ayah dia hantar.

Bulan ini, budaya Amanah dan Bertanggungjawab dilancarkan. Setiap kelas diberi 2 pasu pokok yang perlu dijaga, disiram dan dibaja. "Kalau pokok mana-mana kelas mati, kelas tersebut akan dikenakan tindakan." Bak kata muallimah Syu, "Kalau pokok kelas tersebut mati, kelas tu pun mati."

Kemudian, ada sesi dalam kelas. Bincang pasal carta organisasi kelas.

Ketua: Faiq
P.Ketua: Nasyitah
Setiausaha: Amalina
Bendahari: Syifa'
Ketua Kebersihan dan Keceriaan: Fathi Yakan

Seterusnya, ada taklimat untuk form 4 dan form 5, berkenaan subjek SPM. Taklimat dari guru-guru sains, muallim Nadir (ketua panitia), muallim Imran dan muallimah Azlinda.
"Sains adalah ilmu makrifat yang mana merupakan amanah besar kepada kita.
Hakikat ilmu itu ada 3. Pertama, beramal dengan ilmu yang dimiliki. Kedua, dengan ilmu, kita dapat menjauhi dari kebatilan. Ketiga, beri setiap sesuatu pada haknya yakni bersikap adil."
Dan sesi pada hari ini diakhiri dengan slot Memperkasakan Al-Quran oleh Ustaz Khairuddin.
Al-Quran adalah kemegahan kita.

Biodata Al-Quran:
Kalimah - 77 439
Huruf - 323 015
Tempoh diturunkan - 22tahun 2 bulan 22hari

Keajaiban Al-Quran:
-Kitab paling banyak yang dihafaz dan dibaca.
-Kitab yang paling banyak dikaji.
-Paling banyak mempunyai tarikan yang luar biasa.

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesungguhnya al-Quran itu hidangan Allah, maka hendaklah kamu terima hidangan Allah sebanyak mana yang kamu boleh."

Rasulullah bersabda, "Sebaik-baik di antara kamu adalah yang mempelajari al-Quran dan mengajarkannya."

"Barangsiapa membaca al-Quran 10 ayat dalam 1 malam, tidak dimasukkannya ke dalam golongan yang lalai."
dan banyak lagi sebenarnya.

Baru tahu, suami muallimah Ainon, Fuaddah dengan Nana pindah ke Vietnam.
4 Januari 2011, Selasa
Pada pagi harinya, ada sesi taaruf bersama AMTMPP'10/11. MPP banat tinggal sorang je, form 2, yang lain dah pindah. Slot yang pertama disampaikan oleh pakcik Abas yang bertajuk Falsafah, Visi, Misi dan Halatuju Al-Amin.

Visinya adalah untuk melahirkan 4 golongan; ulama' (berilmu+melaksanakan), umara' (pemimpin), azkiya' (professional) dan aghniya' (usahawan). Katanya sekarang ni, ada 2 orang yang memang ditarget untuk menjadi ulama'. (batch 1 dan 5) Yang sorang tu tak masuk U pun lagi. Apa yang dapat dilihat sekarang, lebih ramai antara mereka yang cenderung kepada bidang professional. Bukan tidak boleh tetapi haruslah juga bercita-cita untuk menjadi seorang da'ie. "Batch yang tahun lepas (batch 5) tak ramai mengambil jurusan syari'ah. 3 orang sahaja." katanya.

Seterusnya, slot bersama MPP'10/11. Pengenalannya, aktiviti tarbiyyah dll. Oh ye, setiap kelas diberi tandas angkat berdasarkan undian. Akhirnya kelas form 5 banat, kena jaga tandas nombor 5. Banin kelas form 5 pun kena jaga tandas nombor 5.

Pada petang harinya, 1:45 petang, slot Al-Amin Pilihanku telah disampaikan oleh pakcik Zameran. Pakcik cerita sejarah Al-Amin Kemaman ditubuhkan. Begitu besar pengorbanan mereka. Sebab itu mereka rasa kecewa seandainya ada pelajar yang tidak mengamalkan ilmu yang dipelajari. Contoh yang paling mudah budaya bersalam dan memberi salam.
Masih ana ingat kisah ketika tahun 2006, darjah 6. Ketika itu, batch 7 (darjah 6) dan batch 4 (form 3) ada BBQ di sekolah dan tidur di sekolah. Pada slot malam tersebut, kami telah ditegur oleh Akh Qamarul Naim (batch 1) yang datang untuk mengisi program kami pada malam tersebut. Katanya, seorang pakcik ini meluahkan kekecewaannya kerana tidak bersalam dan memberi salam kepadanya apabila bertemu dengannya. Masih ana ingat pakcik tersebut. Agak-agak batch 7 yang lain ingat tak ye? Keesokan harinya, pada waktu Subuh, mereka (ikhwah) beramai-ramai memohon maaf daripadanya.
Banyak lagi nostalgia-nostalgia yang lain sepanjang tempoh 10 tahun di Al-Amin. Terlalu banyak 'ibrah yang dapat diambil sepanjang tempoh tersebut. Bagaimana dulu, kami tiada surau dan kantin. Dapur hanya di belakang kelas darjah 4. Tempat wudhu' seringkali ketiadaan air bagi yang lambat. Pada awal-awal dulu, kalau nak pergi tandas, guna di bilik guru (masa tu tak ada tandas macam sekarang). Pernah merasa musim tengkujuh di sekolah rendah sampaikan tiada makanan tengah hari. Belajar dalam kabin masa form 1 dll. Namun itu semua adalah sebagai tarbiyyah buat diri ini. Alhamdulillah.

Pakcik pun sebut ada alumni yang dah ke Mesir, Jordan, Yaman dll. Turut disebut beberapa orang dari mereka.

"Bahagianya kita sekarang adalah kerana susahnya mereka (pakcik-makcik) dahulu."
5 Januari 2011, Rabu
Pada paginya, kami diberi taklimat berkenaan hafazan dan diikuti dengan pembahagian kumpulan hafazan. Bahagi-bahagi, dapatlah muallimah Hayati. Ingatkan muallimah lah juga yang ganti. Tengok-tengok, muallim Hanif. Semua terkejut. Muallim pun terkejut sama. Jarak umur yang terlalu dekat. Segan. Semua sekali 15 orang pelajar dalam kumpulan muallimah Hayati.

Tengok tentatif untuk esok, slot Palestin akan dikendalikan oleh Ust. Rofazlin. Eh, macam kenal je. Oh, ni, Tuan KRS. Terbiasa sangat panggil dia 'tuan'. Dalam kelas pun muallim Nadir ada sebut pasal Tuan. Katanya, ustaz ni datang dari Hidayah JB. Ye lah tu, Tuan Rofazlin yang mana lebih dikenali sebagai 'kembar ust Khairuddin' bagi warga Al-Amin Kemaman yang sering mengikut aktiviti KRS Musleh peringkat kebangsaan dan antarabangsa. (Pandai melabel orang ye)^^

Selepas rehat pertama, pergi ambil buku yang hendak dibeli di bengkel. Siapa yang dah bayar sahaja boleh ambil buku. Lambat bayar, lambat dapat buku. "No money, no talk." kata muallim. Lepas dah ambil buku, ingat nak terus naik. Tapi tersangkut. Muallimah Azlinda minta tolong ajar cara nak download video dekat laptop. Muallimah baru beli laptop baru. Sementara itu, diorang yang lain tolong muallimah Ain dan muallimah Zikhaini tolong uruskan pelajar yang nak beli buku. Lama juga, sampai ke rehat kedua. Seronok!

Ustaz Khairuddin asyik datang, kata tengah pening nak kira markah kokurikulum. Tanya ustaz, siapa guru KRS tahun ni? Katanya, yang pandai berenang. Adalah teka beberapa 2 orang guru ni. (Tapi tak ingat diorang sebut nama siapa ntah). Ustaz pun jawab, baina huma, just wait n see.

Lepas rehat kedua, pembahagian permainan dan kelab. Masuk permainan badminton (muallimah Iera dan muallimah Syu). Permainan bola jaring, orang yang terpilih sahaja masuk permainan ini. Kelab, masuk kelab komputer (muallim Sufian dan muallimah Iera). Ahli kelab CMC tidak boleh menukar ke kelab yang lain, sebaliknya kekal dalam kelab CMC tersebut. Apa yang ana perasan, ramai daripada ahli kumpulan HR (kumpulan apa pulak ni?) yang masuk kelab kebudayaan.

Masa nak balik, tengok senarai nama pelajar SMI untuk kegunaan perpustakaan. Form 5 sahaja yang banatnya lebih ramai dari banin. 11 banin, 22 banat = 33 orang calon SPM (lawakan nombor?). Form lain semuanya banin lebih ramai daripada banat.

6 Januari 2011, Khamis
Slot Palestin Kami Bersamamu disampaikan oleh Ust. Rofazlin Jusoh. Orang Terengganu juga ni. Sedikit sebanyak tentang beliau:
- Kelulusan Yayasan Pelajaran Johor (YPJ)
- Setiausaha IKRAM Negeri Johor
- Pengerusi Aqsa Syarif Daerah Bandaraya Johor Bahru
- Guru Al-Quran dan Syariah Islamiah, Sekolah Rendah Islam (SRI) Hidayah, Johor Bahru
- Ketua Unit Media, SRI Hidayah, Johor Bahru
- AJK Bahagian Tarbiah, SRI Hidayah, Johor Bahru
- Kapten Kadet Remaja Sekolah (KRS) Kebangsaan MUSLEH
- AJK Pengadilan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM) Negeri Johor
- Setiausaha Surau Taman Impian Jaya, Johor Bahru
Gabung sekali dengan SRI. Pada mulanya, kami semua melaungkan lagu Merah Saga. Kemudian diteruskan dengan perkongsian pengalamannya yang telah menyertai Konvoi VP5. Untuk maklumat lanjut, boleh layari laman ini dan ini.

Seterusnya, kami, form 5, adakan perbincangan di dalam kelas. Perbincangan untuk menceriakan kelas dan untuk kutipan bagi tabung Palestin. Dapat kelulusan dari muallimah Ainon untuk cat semula kelas kami yang sudah pudar warnanya, dengan syarat, warna cerah. 12:30 pm, meeting pengawas perpustakaan.

Selepas rehat kedua, sepatutnya ada slot berkenaan tarbiyyah. Namun, atas hal yang tidak dapat dielakkan, slot tersebut tiada. Maka, waktu tersebut bertukar kepada waktu berzikir beramai-ramai dan membuat hafazan.
Hidup adalah tentang
sebuah pilihan
yang nanti akan kau jalani
dan kau tunjukkan hasilnya

Jalan jihad disusuri
dalam jiwa yang perlu dihayati
tarbiyyah diserap, diteladani
menjadi panduan hidup insani

Berkembangnya Islam dahulu,
bukan sekadar diam menunggu
setiap masa sedia penjuru

Cita syahid terus dituju
dalam cinta yang dipandu
tiada yang lain hanya kerana yang satu

Ayuh sahabat
bangkitlah teman,
jiwa tadhiyyah harus disemat
demi Islam 3x di masa hadapan
demi Islam 3x di masa hadapan
(lagu rekaan masa PRINT'09)

Bersama melahirkan insan yang soleh wa musleh.
Dan bersama mewujudkan biah solehah (بيئة صالحة).


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

3 Comments
Comments

3 responses:

  1. tertarik dengan pembentangan ustaz rofazlin

    ReplyDelete
  2. @wasabi_lemonz
    betul2. ada kelainan sebab ust rofazlin sendiri dah ke sana. pengalaman yang cukup menarik dan dijadikan 'ibrah dan mau'izah utk kita semua. yuk, semua, cepat2 kumpul duit palestin.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: Minggu Orientasi
Design by a.a.ghariib