Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Mutabaah Amal

Dulu sebelum kawen, lepas solat jemaah ke, lepas mathurat ke, mesti akan termenung sekejap. Terfikir, nanti...dah kawen, dah tak duduk dengan akhawat, dapat lagi ke nak rasa nikmat berjemaah macam ni?
 
Nanti, kalau dah pindah rumah, duduk berdua, dah kurang dah part dapat solat berjemaah kalau kat rumah. Orang lelaki mestilah kena solat kat masjid. Kita ni...sorang. Kalau duduk sekali ngan adik beradik pun, sama je lah, adik beradik semua lelaki.
 
Tu satu part. Benda-benda lain pun takkan sama lah. Mathurat kubra berjemaah. Al-Mulk, Kahfi. RS. Hmm. Tolak-tolak jadi imamah. Mengaji sambil tunggu orang lain bersiap untuk solat. Heh. Yang mana ana sangat appreciate lah semua benda tu. Tapi paling terasa bab solatlah. Dan mathurat.
 
Cakap dengan akhawat, please, please, please sangat jaga mutabaah amal. Dan buatlah semua atas kesedaran diri, buat lillahi taala. Andai kita buat kerana orang, bila orang takde ingatkan, mati begitu sahaja amal.
 
Dan lepas dah kawen, sempatlah merasa keadaan itu. Dia pergi masjid, kita ni macam, alooo, solat sorang. Balik masjid, dia cuma tanya, "Dah solat?" Bila balik rumah akhawat, solat sesama, jadi imamah, terus senyum, "Rindunya nak solat sekali."
 
Puas nanges dah sebelum ni time solat, time cakap ngan Allah. Andainya semua merasa nikmat memenuhkan mutabaah amal fardhi. Tanpa paksaan.
 
Tau je akan sampai satu masa nanti, kita akan keluar dari zon itu. Kita takkan selama-lamanya serumah dengan sahabat-sahabat kita yang selama ni menjadi support system kita.
 
Makcik senyum sambil kata, "Dicampak menjadi pulau."
 
Moga terbina bayt dakwah yang diredhaiNya.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

0 responses:

Berkatalah dengan akal dan jiwa, kerana itu anugerah Pencipta dan ternyata natijahnya akan lebih bahagia. ^_^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: Mutabaah Amal
Design by a.a.ghariib