Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Minat Manusia

16031436H
Bismillah,
Assalamualaikum W.B.T.

(Full version dari ig)
Manusia.
Makhluk yang sangat interesting.

Somebody asked me how to do DF. This is my answer.

"Berminat dengan manusia, adalah pra syarat seorang pendakwah.

Pendakwah perlu sedar bahawa tugasnya adalah untuk menterjemahkan kehendak titah Pencipta manusia untuk ditempa ke atas manusia ciptaan Dia. Pendakwah harus kenal Allah dan kenal manusia. Mesejnya mesti Rabbani, pendekatannya mesti manusiawi.

Apabila pendakwah tidak menjaga kemanusiaan manusia, dia telah melanggar sehimpun sunnatullah aturan-Nya.

Justeru untuk menyampaikan dakwah yang manusiawi, pendakwah mestilah berminat dengan manusia."
-ustaz Hasrizal-

Minat dengan manusia.

Walau banyak persoalan yang timbul.
Kenapa manusia begitu?
Kenapa manusia begini?
Walau you are totally different dengannya, cuba cari satu titik persamaan.

Bermacam manusia sudah ku temui.
Punyai pelbagai sejarah dan latar.
Dari yang aku rapat sampai yang aku tak kenal.
Kadang pernah rasa macam regret jumpa orang tu.
Istighfar.
Allah bukan saje2 puts us in that situation.

Tak pelik orang yang kita rapat berkongsi cerita. Berkongsi masalah.
Tapi banyak pengalaman2 aku bersama orang yang tak ku rapati atau kenali langsung.

Masakan orang yang tak pernah ku kenali menemanku travel beratus2 km tatkala tok meninggal.
Masakan orang yang tak ku kenali pegang tangan aku, minta dipimpin, cerita segala sejarahnya berubah.
Dan bermacam lagi yang kalau ku cerita, kadang seperti tidak masuk akal.

Kadang tertanya kenapa selalu datang manusia menceritakan masalah2 atau kisah2 mereka kepadaku?
(Dulu abah pernah kata, aku boleh kerja jadi kaunselor. *walau aku tak pandai bercakap.)

Semuanya kerana Allah. Yes, Allah.
Allah yang menggerakkan hati mereka menemuiku.
Ada hikmahnya untuk aku.
Ada yang Allah nak ajarkan.
Aku cuba melihat dari perspektif yang berbeza.
Don't get me wrong.
Salah tetap aku marah.
Dakwah itu seni.
Daie harus kreatif.
Bagi aku, dakwah bil hal paling berkesan.

The most important thing, kau jaga hubungan dengan Allah.
Kerana akhirnya, yang memegang hati manusia itu Allah.
Dan kita mahu membawa kepada Allah.
Hakikatnya, aku masih jauh ketinggalan.
Moga Allah pandu aku.
Tsabat atas jalanNya.

Mungkin sebab tu ig aku banyak gambar manusia. Minat dengan manusia. Mungkin aku yang pendiam ini membuatkan people tends to forget me. Takpe, yang penting aku tak lupa.

Ps. Aku jarang bercakap. Tapi suka berfikir, menulis dan bercerita. Cerita yang bukan penuh dengan khayalan tetapi realiti. Rasa nak terbitkan buku. Haha. Will try to post something on blog regularly asap. Draf banyak terkumpul sudah.



Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Manusia

12031436H
Bismillah,
Assalamualaikum W.B.T.

Manusia,
Kelemahan aku.

Dari dulu tak suka jadi perhatian, jadi tumpuan.
Kerana aku, mama tak dapat ke masjid lagi.
Bimbang aku yang asyik menangis di masjid,
bimbang aku terlihat something that cannot be seen by naked eyes.
Sebenarnya aku takut bila makcik-makcik menoleh ke arahku.

I don't talk much.
Even with my own parents.
I only talked to my big brother.
Dari dulu sampai sekarang,
nak masuk mana-mana ajak dia teman.
Nak masuk tadika, sekolah, my previous university,
even UJ. tapi UJ, hantar sampai tangga je. sebab tangga perempuan.

Kerana manusia, aku difitnah,
dengan kisah-kisah rekaan dari mulut ke mulut.
Kerana manusia, aku dikecewakan,
dengan janji-janji palsu.
Kerana manusia, aku dikhianati,
di sebalik persahabatan yang palsu.
Indeed, people do change.
(Berjaya jua habiskan diploma yang perit. Dalam derita ada bahagia.)

Menyendiri kadangkala lebih bahagia.

Namun...
Kerana manusia juga, aku menjadi aku.

Kerana manusia, aku mendapat tarbiyah.
Kerana manusia, aku mendapat ilmu.
Kerana manusia, aku masih bersama keluargaku.
Kerana manusia, aku masih dapat bertahan.
Kerana manusia, aku masih mampu hidup.
Kerana manusia, aku tersenyum melupakan derita.
Kerana manusia, aku gagah melangkah.
Kerana manusia, mewarnai hidupku.
Kerana manusia, aku mendapat ISLAM.
Kerana manusia-manusia itu kiriman Allah.

Bukanlah bermaksud manusia adalah segala-galanya.
Bukanlah manusia itu tuhan.
Pastinya semua kerana ALLAH dan manusia hanya wasilahNya.

Makhluk yang paling hebat itu,
manusia.
Seburuk-buruk makhluk juga,
manusia.
Yang membezakan mereka adalah TAQWA.

Kalau kau 'nampak' ALLAH,
Kau akan jaga semuanya.
Jaga hubungan dengan Allah,
Jaga hubungan sesama manusia.
Hablun minallah, hablun minannas.

Allah kekuatan aku.
Manusia juga,
kekuatan aku.

Aku tak benci manusia.
Aku suka perhati manusia.


Macam yang ustaz Hasrizal kata kan:
BERMINAT DENGAN MANUSIA

Saya suka menelaah kelakuan manusia, mengkaji kecenderungan yang mencorakkan kehidupan manusia malah meyakini bahawa warna-warna alam sekitar hari ini adalah terjemahan kepada kemanusiaan manusia.

Berminat dengan manusia, adalah pra syarat seorang pendakwah.

Pendakwah perlu sedar bahawa tugasnya adalah untuk menterjemahkan kehendak titah Pencipta manusia untuk ditempa ke atas manusia ciptaan Dia. Pendakwah harus kenal Allah dan kenal manusia. Mesejnya mesti Rabbani, pendekatannya mesti manusiawi.

Apabila pendakwah tidak menjaga kemanusiaan manusia, dia telah melanggar sehimpun sunnatullah aturan-Nya.

Justeru untuk menyampaikan dakwah yang manusiawi, pendakwah mestilah berminat dengan manusia.




Rabbuna yusahhil.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: January 2015
Design by a.a.ghariib