Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

2 Kemalangan pada 2 hari lepas

Pada 2 hari yang lepas iaitu 23 Jun 2010 bersamaan 11 Rejab, 2 kemalangan (kenderaan) telah berlaku. Dan kedua-dua orang yang terlibat itu merupakan salah dua daripada sahabat ana. Teruk ke? Macam mana boleh terjadi? Teruk sangat ke? 57

Dalam kelas hafazan, Wafaa' beritahu kemalangan yang telah berlaku...

Wafaa': Syaza, ana jatuh motor.
Ana: Hah, jatuh motor? Bila? hah
Wafaa': Baru pagi tadi.
Ana: Pagi tadi? Dekat mana?
Wafaa': Depan rumah ana.
Ana: Depan rumah? Macam mana boleh jatuh?
Wafaa': Depan rumah ana kan berbukit, jatuh dekat longkang.
Ana: Mak nti tak tau ke? Kenapa tak naik dengan mak nti?
Wafaa': Tak. Mak ana dah pergi sekolah dah pun. Ana selalu jatuh bila nak start enjin (tapi, kali ni bukan mse nk start enjin)

Kesian dia. Dahlah kena naik turun tangga.. ^^ Lepas habis usrah, kami bercakap pasal accident. Marsha pun cakap...

Marsha: Eh, kakak ana accident juga.
Kami: Macam mana?
Wafaa': Teruk ke? Ada orang cedera ke?
Marsha: Tak teruk. Tak de pun.
Wafaa': Lah, janganlah guna perkataan accident. Macam teruk je.

Dia pun ceritalah...
Masa Kak Humaira' nak pergi ambil Dean, dia undurlah kereta kenari tu. Sekali terlanggar kereta rush ayah dia.

Antara soalan-soalan yang ditanya kepada Wafaa...fikir

Marsha: Macam mana nti boleh jatuh?
Wafaa': Ana tak selesalah dengan beg sekolah.
Bi'ah: Oh, jadi tak seimbang ye? Kekgi kena tambah berat..hehehe...
Ana: Fa', bawalah motor masa kem kimia.
Auni: Boleh kita jalan-jalan. ^^
Ana: Kekgi, gi homestay, ajak Nurul masa kita nak hias board tu. Nti tak nak tak pe, biar Auni pergi.
Auni: d^^b
Marsha: Nti bawak pun tak pe tapi jangan bawak dekat longkang. sengihnampakgigi

Sebelum nak naik solat..

Ana: Tak sakit ke masa solat?
Wafaa': Tak berapa sakit. Alhamdulillah kurang. senyum

Lepas solat, nampak kak Humaira' datang sekolah nak ambil Marsha pula. Pergilah jumpa dia.

K.Humaira: Nti tau tak ana langgar kereta orang.
Ana: Tau, Marsha cakap masa lepas usrah. Satu kump. tau.
K.Humaira': Kenapalah ana pergi langgar kereta ayah ana. T.T Eh, nti tau tak, orang pertama tegur ana masa ana sampai sekolah tadi siapa.
Ana: Siapa? soal
K.Humaira': Sarah. Dia yang tanya, apasal lampu belakang (kiri) kereta tu terkeluar? Masa tu baru ana sedar. Ana pun tolaklah masuk balik (boleh pulak tolak balik :p).
Ana: Mesti orang lain fikir, kenapalah dengan kereta depan aku ni.
K.Humaira': Tu lah pasal. Ish, ish, ish.

Begitulah, apa yang berlaku. Tapi, tajuk post ni, macam guna perkataan 'kemalangan', macam teruk je. Tu pun kira oklah. Nasib baik tak guna perkataan 'accident'. Saje bagi suspend.. :p

* * *

Kisah Kanak-kanak Riang...^0^



Ana, Mardhiyyah, Auni dan Bi'ah je belum balik lagi.

Bi'ah: Ana nak post pasal kaki lah kat blog.
Ana: Hah, kaki?
Bi'ah: Semua sakit kaki. (Ok, ana menunggu) 01

Sekali, kelihatan sebuah kereta wira hijau..

Auni: Yeyey, dah datang, ok, ana balik dulu.
Mardhiyyah: Siapa tu Auni?
Auni: Abang ana.
Ana: Eh, bukan lain ke muka abang nti. Dah yang tepi tu siapa?
Auni: Tepi tu, kakak ana?
Mardhiyyah: Abang nti yang mana?
Auni: d youngest one.

Setelah kereta itu berhenti berdekatan dengan SRI..

Auni: Loh, jauhnya parking. :(
Ana: Nak suruh nti excercise la tu..hihihi..
Auni: ^-^

Kami masih tertanya-tanya, betul ke tak apa yang Auni perkatakan tadi. Kami terus perhatikan dia. Kamudian, nampak dia patah balik.

Bi'ah: Eh, tengok, dia patah baliklah.
Ana: Oh, salah kereta. (nmpk pakcik n makcik tu kuar keta)
Mardhiyyah: Betullah cakap kita, tu bukan abang kakak dia.
Ana: Auni, auni, macam mana boleh tak kenal abang kakak sendiri. Auni, kabo doh bukan abang kakak nti tu. Mujur dok masuk lagi.
Auni: Tu lah pasal. Nok tau dok. Dulu masa form 1, ana kan tuisyen dekat SIS. Tapi mse tu, ayah ana datang lambat sangat. Kemudian, nampaklah kereta wira tu. "Eh, ada 2 orang? Owh, kawan ayah ana kot." Ana pun masuk lah kereta. Memang dah masuk dah. Pakcik tu pun pusing. Baru ana sedar salah kereta. "Minta maaf pakcik, salah kereta." jelir
Ana: Lah, tengoklah plat dulu.
Auni: Gelaplah.
Ana: Owh, malam ke?
Auni: A'ah.

Kali ni, datang kereta wira hijau lagi sekali. Dia tak seexcited tadi.

Auni: Jap, biar ana tengok plat dulu......(bagai nak tembus plat kereta ditenung matanya)

Beberapa masa..:p
Auni: Hah, betullah ni. Ana balik dulu, Assalamualaikum.

Ana: Ni, barulah kakak dia.

Begitulah sedikit sebanyak telatah kami sebatch, seform, seusrah, sesekolah... ^_^

Baca pasal kaki..

.13.rejab.1431h.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

5 Comments
Comments

5 responses:

  1. Waah, hehehe...Ape2 jelah... eh, sarah bkn tegur pasal lampu t'cabutlah, dia tak perasanpun, dia tegur ana coz excited kot tgk ana drive kete ke sek. Ana pun excited gak tgk sarah dtg tegur ana. Tetiba je dia dah ada kat cermin kete belah kiri uh! Ketuk2 tingkap(tersengeh2, comel~)Lepastu ana katalah kat dia, "Sarah....akak langgar kete org tadi, huuu...takut" Lepastu ana ajak dia tgk belakang kete kenari uh, ok ke x? Tengok2, aduh! lampu belah kiri terjojol keluar, malu kut T.T....

    ReplyDelete
  2. Badan naik? hik3!!! Same thing goes to me... Aduh, batch 5 nih...ish, ish, ish!!! Jaga kesihatan kalian yek ^_~

    ReplyDelete
  3. @Humaira' Abdul Malik
    Oh, ye ke?
    Apa yang ana faham mcm tu lah. :D
    Malu? hihihi..:p
    Abg ana masih maintain setakat ni.. ;) Kwn2 dia naik bdn..

    ReplyDelete
  4. hahaha..pape jela korang nih.
    kelaka la..
    demikian la kisah accident student2 alaminians..

    ReplyDelete
  5. @Wan Hani Munirah
    ye...
    demikianlah kisahnya..
    thanks for visiting
    adik hani munirah yg sdh lme
    tidak 'ketemuan'...
    ble lg agknya bleh jmpe???

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: 2 Kemalangan pada 2 hari lepas
Design by a.a.ghariib