Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Ke Kerteh

04051432H
Hari ini, Auni, Izyan, Mardhiyyah, Marsha, Wafaa' dan ana ke Kerteh untuk menziarah Haziqah. Pada mulanya, kami rancang nak tumpang mak Wafaa' tapi makcik Ros ada kursus. Kemudian, rancang nak naik bas. Tapi, malam semalam, Mardhiyyah telefon, dia kata muallimah Ainon nak ikut, jadi muallimah ambil kami semua esok (hari nilah).

Pukul 9 pagi, lepas muallimah ambil Wafaa', muallimah ambil kami semua di rumah Mardhiyyah. Dalam kereta, macam-macam cerita. Muallimah bawa kek gula hangus. Sedap! Masa dekat Kerteh, singgah stesen minyak. Marsha isikan minyak. Kemudian, muallimah isi angin pada tayar kereta.

Tunjuk rumah lama ana pada Mardhiyyah. Dekat rantau dan perumahan panalex. Tunjuk sekali Restoran Bangkok sebab ada orang tanya. Kemudian, Mardhiyyah dengan Wafaa' yang tunjuk jalan ke rumah Haziqah, tapi diorang macam ingat-ingat lupa. Muallimah tak pernah pergi. Marsha kata, "Ana ingat rumah dia bila dah sampai je."

Mula-mula nak telefon, tapi muallimah kata, "Takpe, kita round-roundlah dulu." Lepas dah lalu dekat surau tu, muallimah pun suruh tanya, "Jalan Gelugor berapa?" Baru je nak telefon. Tiba-tiba Mardhiyyah, "Tu!" Nampak kereta Unser mak dia.

Sampai-sampai, dia dah tunggu depan rumah dah. Seronoknyalah Hasbullah. Amalina ada juga. Lama juga dekat rumah dia. Sampai pukul 12 tengah hari juga. Kemudian, masa nak balik, muallimah hantar kami ke Mesra Mall. Muallimah kena balik sekolah sebab ada kursus KRS. Nanti, balik dengan bas.

Mula-mula pergi kedai Popular. Beli buku. Kemudian, masuk TMC, ikut Auni beli barang kek, nak buat blueberry cheese tart. Wafaa' dan Marsha beli aiskrim, Izyan dengan ana beli coklat. Kemudian, kami makan di food court sana, kongsilah. Kemudian, ana, Marsha dan Wafaa' jalan bertiga, nak beli sesuatu untuk Syifa' sebab dia tak dapat ikut. "Wafaa', jom beli donut, apalah maknanya pergi MM tapi tak beli donut kan." "Belilah." "Kita kongsi eh. Tapi, nti pilihlah" "Ok." Beli 2 biji donut. Dua biji je lah. Kami ni mana ada duit. Sebiji untuk Syifa', sebiji lagi untuk kami bertiga. Makan sementara tunggu yang tiga orang lagi tu. Masa Marsha nak makan, nampak mereka bertiga datang. "Marsha, cepat, diorang dah datang." Dia pun cepat-cepat sumbat dalam mulut.

Masuk TMC sebelah sana pula. Beli plastik sampah dan bakul sampah untuk kelas. Kemudian, barulah kami keluar, tunggu bas. Lama juga tunggu. Sekali, Izyan buka kotak donut tu, "Boleh ke beli satu je?" "Kenapa tak boleh pula?" "Ni, kotak dia panjang." Kami bertiga pun senyum je lah. Izyan dan Mardhiyyah pun taulah satu lagi hilang ke mana. Nasib baik Auni tak dengar.

Dalam pukul 3:30 petang, barulah bas sampai. Naik bas SP Bumi, RM 3.50. Dalam pukul 4 lebih, sampai sini. Beli ink marker sekejap dekat Kedai Men Men.

Haziqah kata, Ahad ni nak datang.
Ibu kirim salam pada ahli 5 Tarmizi.


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

4 Comments
Comments

4 responses:

  1. Tahniah anda berjaya naik bas sangkut2..
    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. bagusnya menulis guna titik, huruf besar dan koma dengan betul :)

    ReplyDelete
  3. Gud2...best hasil tanagan mllmh ainon

    ReplyDelete
  4. @Mata Pena
    Ahamdulillah...

    @As
    Barulah bermakna penulisan kita.

    @nurhaziqah mazalan
    Memang BEST!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2017 Aisyah Ameelah ^_^: Ke Kerteh
Design by a.a.ghariib