Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Kem Kimia


Rancangan program banat 4N terpaksa dibatalkan last minute, pada hari Jumaat dan Sabtu yang lepas kerana kehadiran kem kimia yang wajib disertai oleh semua pelajar yang mengambil aliran sains tulen...


Kita hanya merancang, Allah lah yang menentukan!



Tapi, bagus juga ada kem kimia.

Petang Jumaat, Kak Humaira' ada telefon, ajak keluar jalan-jalan. Tapi, ana menolak tawaran tersebut..sebab nak kemas untuk kem kimia esoknya.

Ana: salam
Bi'ah: wassalam. ade apa sih.. hikhik...nak ddk homestay
Ana: nti ke?
Bi'ah: yep. ana gi dlm pkl 9 a.m kot
Ana: owh
Bi'ah: gi homestay dulu br gi sklh
Ana: nti ddk homestay, esk je la?
Bi'ah: tido sekali. blk ahad...insyaAllah. tp ingat nk study add math sekali dgn kakak zimah... pas2 wat math dgn nurul and iera
Ana: ooo
Bi'ah: nti gi pkl bape?
Ana: mcm hari skolah. start kul 8

Malam harinya,

K.Humaira': salam,
Ana: wassalam. gi mne?
K.Humaira': ingat nak gi swim malam ni. tetiba ayah kata taknak plak sbb perut kenyang. ehhehe, rasanya alasan je tu, coz ayah sebenarnya nak tengok cite hantu yg dia baru beli tadi. deorang duk tgk hantulah tu... insyaAllah esok ana hantar marsha gi sek. jumpa esok ye..
Ana: esk, mardhi tmpg nti ye?
K.Humaira': Mardi tumpang? tak tau plak...
Ana: dia kte
K.Humaira': oooo
Ana: nti x minat ke citer hantu?
K.Humaira': I'm holly. ngaa
Ana: marsha dia ckp ngan ana. hari tu, tgk 2 citer hantu. x leh tido. ^-^
K.Humaira': betullah tu... duk main jogathon citer hantu...
Ana: ^^
K.Humaira': haa, esok nti pi sek camne? nak tumpang? Ana ok je.. takut org tu yg tak sudi.
Ana: nnti ana tnye ayh ana bleh hntr x

K.Humaira': bukanlah, tanya ayah nti, blh tak nak naik ngan kak humai.. haa, camtulah~
Ana: x pnh ke keta?
K.Humaira': ntahlah
Ana: khadijah pun tmpg skali. sbb die duk rmh mardhi
K.Humaira': oooo. eh, bitau ana camne ek... ha'ah mar tumpang skali.. ana br tanya ayah n marsha. ayah kata, awak hantar deorang esok ye. ok, ana outlu
Ana: k. salam. h/p ok lg kn? ada apa2 ana sms
K.Humaira': hp mantap! Baru isi peluru tadi..ahhaha...bye, assalamualaikum
Ana: waalaikumussalam
K.Humaira': ok, bye!!!!

Kemudian, berkemas untuk stay dekat asrama esok. Bawa sekali barang-barang untuk hias board bawah tangga banat tu.

26 Jun 2010, Sabtu
Selepas bersiap, Kak Humaira telefon. Masa tu, dah pukul 7.20 pagi. Dia ajak ana tumpang dia pergi sekolah (yelah, orang baru dapat lesen). Ana pun tanya ayah ana, ok! Balik nanti pun dengan Kak Humaira' juga lah. Tapi, Kak Humaira' kata, Marsha tak siap lagi, baru nak sarapan. Ana pun, bukalah komputer sekejap. :p Memang sekejap sangat.

Kemudian, ana pun keluar, jalan-jalan keliling rumah dulu. Main dengan pokok limau purut. :p Selalu engkau jadi mangsa kalau diri ini sedang menunggu. Bau daun dia kan wangi. Main dengan kucing lah, yelah, tak de kerja lah katakan. Sambil tu, ulang hafazan, minggu depan, muallimah nak tebuk. Tengok jam, eh, dah pukul 8:00 pagi lah. Tunggu, punya tunggu, dalam pukul 8:05 pagi, sebuah kereta kenari meluncur laju masuk ke dalam lorong perumahan ini.

Naik kereta. Boleh tahan juga Kak Humaira' bawa kereta. Dalam 8:10 pagi, dah sampai sekolah. Express.. Masuk, masuk, cikgu tu dah ada dah. Duduk barisan keempat. Nama cikgu ini ialah Noor Hashimah binti Ali Musa. Bagus cikgu ni, selalu kaitkan pembelajaran dengan Islam. Sama macam Muallimah Azlinda. Rasa macam cikgu ni lagi bagus daripada kita semua.

C.Shima: 8:30 baru start tadi, saya charge tau. Jadi, habis 11:00 k!

Lepas solat Zohor, turun untuk makan,

Ana: Eh, Mardhiyyah, tengok, diorang dah hias board lah! Cantiknya.
Mardhiyyah: A'ah la..
Ana: Diorang dah balik ke?

Mardhiyyah: Nti, ana dah tengok dah laman web sps tu.
Ana: Dah boleh guna ke?
Mardhiyyah: Ayah ana guna yang guru-guru punya. Nti, nombor 5. Ana no. 7.
Ana: Menurunlah. Siapa atas?
Mardhiyyah: No 1, _____, No. 2, Marsha, No. 3, _______, No. 4, __________. Wafaa', no. 6.
Ana: Oh, macam mana ni, budak 3 orang tu dah potong kita. Jom, kita potong diorang nanti!

Kemudian, 'lepak' dekat surau.

C.Shima: Faham tak apa yang cikgu ajar tadi?
Kami: Faham cikgu.
C.Shima: Semalam, saya tak naklah duduk asrama, jadi, saya duduk homestay. Hari ini, duduk asrama. Apa yang special dekat sini?
Kami: Keropok. Dekat Kuala Kemaman.
C.Shima: Ye? Petang ni, nak pergi lah. Sekejap, saya pergi makan dulu ye!
Kami: Ok.

Ketika sesi pembelajaran, Cikgu Shima memang peka. Pantang ada orang masuk lambat atau tertidur, mesti ditanyanya.

Lepas waktu Asar, kami baca mathurat seperti biasa. Habis baca mathurat, ana dengar Cikgu Shima tanya Mardhiyyah pasal baca mathurat.

Dekat asrama, Cikgu Shima dan Muallimah Syu dah bersiap-siap nak keluar.

Kami: Nak pergi mana muallimah?
M.Syu: Nak pergi The Store.
C.Shima: Kita nak pergi pantai!

Start siapkan bahan-bahan yang hendak ditampal pada board. Ni, tugasan kumpulan usrah ana dan MTP. Marsha je, asyik cerita pasal hari Khamis hari tu, sebab dia ponteng, tapi, tangan tak bergerak pun buat kerja. Katanya, "Ana, jadi penglipur lara je."

Lepas tu, bersiap-siap untuk kelas malam ni. Belajar sampai pukul 10:00 lebih. Ada latihan yang diberi. Kami solat Isya' dulu, sebelum balik ke asrama. Lepas solat, baca Surah Al-Mulk. Balik asrama, sambung sikit lagi kerja siang tadi.

M.Syu: Ni untuk apa ni?
Mardhiyyah: Kita diberi tugasan untuk hias board bawah tangga banat tu.
M.Syu: Ooo.. Cikgu Shima nak duduk homestay, tapi dia nak ajak muallimah.
Mardhiyyah: Ooo, pergilah. Kitorang tak pe, kakak-kakak ada.
M.Syu: Kita berdua lapar ni, dah suruh budak-budak homestay tu masakkan :p Petang tadi, makan otak-otak 9 keping kat tepi pantai. Makan ringan-ringan je tadi.
Ana: Ooo.
M.Syu: Nanti, esok muallimah baliklah awal-awal pagi. Kalau diorang tanya, muallimah mana, cakaplah muallimah dalam bilik, dah tidur.
Mardhiyyah: Betullah tu, dalam bilik dekat homestay. :)
M.Syu: Lagipun, selesalah sikit, cikgu duduk homestay. Ada air-cond dll.
Mardhiyyah: Ooo, a'ah..
M.Syu: Esok, kena habis kelas awal sebab cikgu tu nak pergi _________ (cbe la teka).
Ana: Oh, sebab tu ke? hihihi
M.Syu: Cikgu tu kata, baju dekat sini murah.
Auni: Murah?
M.Syu: Murah dari KL.
Kami: Oh, memanglah.

27 Jun 2010, Ahad
Bangun dalam pukul 5:15 pagi. Dalam pukul 5:40 pagi, pergi ke surau untuk solat Subuh. Tunggu punya tunggu, macam tak de harapan je untuk banin datang ke surau. Dalam pukul 6:00 pagi, kami solat berjemaah. 8 orang je banat solat dekat surau. Habis solat, baca mathurat macam biasa. Pukul 6:30 pagi, balik asrama kecuali Mardhiyyah dan Khadijah. Mereka berdua dah siap masa tu.
Ana: Cepatlah Wafaa', jom bersiap.
Wafaa': Ye.
Ana: Cepat, nak tampal ni dekat board tu.
Wafaa': Jap je, ana nak naik basikal sekejap.
Ana: Wafaa'!!
Wafaa': Sekejap je (naik basikal). Angkatkan tongkat jap. Betul, ana naik sekejap je.
Ana: (angkatkan tongkat)
Wafaa': (main) Eh, hujan lah pulak (rintik-rintik je).
Ana: Maksudnya, dia suruh nti berhenti. ^_^

7:15 pagi, kami makan pagi di kantin. "Mana cikgu dengan Muallimah Syu ni? Tak balik-balik pun. Kata nak balik awal pagi.??" Sedang kami menjamu selera, cikgu tu datang, kata start 8:15 pagi. Cikgu baru nak bersiap.

Sementara tu, kami ambil udara segar dulu. Jalan-jalan.
Marsha: Jom, kita main 'nasi lemak'.
Ana: Lama dah tak main.
Marsha: Eh, macam mana lagu dia?
Ana: Hentam je lah.
Marsha: (nyanyi)
Ana: Rasanya, macam panjang lagi. Biarlah.

Last sekali, Marsha menang. Kemudian, ana jumpa adik ana, dia ada kelas juga hari ini.

Ana: Marsha, ana balik dengan nti nanti eh?
Khadijah: Ana pun nak balik dengan ntilah.
Marsha: Asal tiba-tiba semua nak balik dengan ana ni?
Ana: Ayah ana memang suruh ana tumpang nti je masa balik.
Khadijah: Marsha, Marsha, ana duduk rumah ntilah.
Marsha: Hah?!

Kemudian, tukar permainan. Wafaa' dan Kak Shaidatul main cakap-cakap dekat telefon. Sebab telefon rosak. Tiba-tiba Mardhiyyah join sekali. Tak berapa lama kemudian, pintu bilik kuliah dibuka. So, kita semua pakat masuk. Siapkan sekejap kerja yang diberi semalam sementara menunggu kedatangan Cikgu Shima.

Kak Mawaddah dengan Kak Husna selalu tolong ajar orang bila orang tak faham. Bagus-bagus. Setelah habis sesi penerangan dan jawab sedikit soalan objektif, kami, form 4, diberi soalan kertas 2. Manakala, form 5, sambung belajar topik form 5.

Kami, banat form 4, duduk dekat kelas kami. Jawab punya jawab. Sampai ke satu tahap tu, dah penat jawab, orang dekat belakang pun bising :p, Marsha pun pasanglah lagu dari h/p dia. Baru senyap sikit. Alasan kami berdua, nak bagi otak kanan bergerak sekejap. Ada beberapa soalan lagi untuk section A yang tak siap lagi. Tanya Muallimah Syu.

Dalam pukul 12:00 tengah hari.

Ana: Eh, Marsha, tengok soalan ni. Jom, kita jawab, yang ni senang je. Kan kita dah pernah buat.
Marsha: A'ah, jom!

Berusaha menyiapkannya walaupun sudah pukul 12:30 tengah hari. Bila dah lengkap soalan tersebut, baru berkemas untuk turun ke bawah. Kami sambung jawab soalan kertas objektif. Bila semuanya sudah habis, Cikgu Shima minta untuk bergambar bersama-sama banat. Oh, ye. Sebelum tu, Muallimah Azlinda ada sampaikan cenderahati kepada Cikgu Shima. Kelakarlah, muallimah tolak anak muallimah masa nak bergambar dengan Cikgu Shima. ^-^

Kami bergambar pada bahagian tempat duduk banin.

C.Shima: Eh, bestnya duduk sebelah sini, sejuk. Patutlah budak lelaki asyik nak tidur.

Bersalam-salaman dengan Cikgu Shima. Katanya, lain kali nak datang Terengganu lagi. Bawa family pula.

M.Syu: Marsha, awak balik dengan siapa? Ni, LCD ni macam mana?
Marsha: Tak tahulah siapa ambil. Rasa kakak ana.
M.Syu: Awak bawa baliklah LCD ni ye?
Marsha: Ok. Syaza, nti tunggu ana tau.
Ana: Ok.

Nak pergi ambil beg dekat asrama. Nampak Kak Humaira' dah datang dan sedang tunggu depan asrama. Lepas dah masukkan barang dalam kereta. Kak Humaira' keluar kereta.

Kak Humaira' cerita pada ana..

K.Humaira': Nti, nti tau tak ana lumba dengan siapa tadi?
Ana: Tak, dengan siapa?
K.Humaira': Dengan Mu'az.
Ana: Dia perasan tak nti lumba dengan dia?
K.Humaira': Ntah, perasan kot. Dia potong ana mula-mula. Ana pun kejar lah balik, nak lintas dia. Last-last, dia lebih jauh ke depan. Sampai dekat traffic light dekat Samamaju tu. Eh, nampak dia. Hahaha...kena berhenti sebab lampu merah. Bila dah hijau, ana masuk lorong yang biasa tu. Dia straight........ikut lorong rumah Muallimah Mazlina. Ana pun jalan je lah. Bila sampai simpang 4, nampak dia belakang lori. Mesti frust, hihihi.. I'm the winner.
Ana: Haih, macam-macamlah, tak de kerja. Dahlah lawan dengan senior banin.
K.Humaira': Ana ni, pantang orang potong ana.
Ana: Eh, jomlah makan sekali.
K.Humaira': Boleh ke?
Ana: Banyak ni.
K.Humaira': Lama pula tak makan dalam dulang.

Masa makan, Kak Humaira' pun nampak Auni.

K.Humaira': Bahayalah Auni, masuk kereta orang lain.
Auni: ^-^ (Mcm mne k.humaira' tau? monolog) Syaza, nti balik dengan siapa?
Ana: Dengan Kak Humaira'.
Auni: (Senyum penuh makna) Kak Humaira', nak balik sekali.
K.Humaira': Amboi, sedap je engkau, habis minyak aku! Tak lah memain je, BOLEH!
Auni: ^_^
K.Zubaidah: Boleh tak ana nak tumpang nti juga?
K.Humaira': Boleh.

Masa ana dan Kak Humaira' nak pergi kereta, Sarah tanya boleh tak dia dengan Syifa' nak tumpang balik homestay. "Eh, dah penuhlah. Apasal ramai sangat nak naik dengan ana hari ni? Tak pelah, lain kali eh?"

Masuk kereta.

K.Humaira': ZUBAIDAH!! OOO ZUBAIDAH!! Cepat, nak balik dah ni!
Ana: Bukanlah, 'abang' kan!
K.Humaira': Eh, ana lupa, siapa lelaki, siapa perempuan?
Ana: Nti kan mak.
K.Humaira': Owh. ABANG! ABANG! CEPAT!!
K.Zubaidah: Haih, ni lah untungnya 'isteri' pandai bawa kereta. Abah boleh duk rilek je.
K.Humaira': Auni! Cepat, nanti kena tinggal lagi.

Dia tutup bonet kuat sangat. "Auni, ni bukan kereta barulah."

K.Humaira': Dekat mana rumah mak ye? Dah lupa pulak.
K.Zubaidah: Dekat situ. Yang ada kereta tu hah.
K.Humaira': K, kita jumpa lagi abang!

Kak Zubaidah pun tutup kuat. "Haish, kuat betullah masing-masing." "Nak buat macam mana mak, kita sekeluargakan pergi PRINT'09, mestilah kuat belaka."

Pergi isi minyak sekejap. Kak Humaira' belanja air. Terima kasih!

Auni: Boleh tahan eh, Kak Humaira' bawa kereta!

Lepas kedai 41 tu, nak belok kiri. Sekali, ada motor dari belakang, sebelah kiri terus pergi straight, laju pulak tu. Budak-budak muda.

K.Humaira': Ish, (terkejut)
(Eh, dah terlepas loronglah. Takpe2, lorong depan boleh juga. Tapi terus juga.)
Ana: Kak Humaira'.
Marsha: Kak Era, Syaza.
K.Humaira': Bukan rumah nti dah dekat situ. Eh, tu rumah lama kan. Terlajaklah pulak. Tu lah, geram dengan motor tadi. Dahlah tak de insurans.
(patah balik)
Marsha: Tau, kalau apa-apa jadi, Marsha dengan Aunilah teruk sebab duduk sebelah kiri ni hah, tak de insurans.
K.Humaira': Orang dah bagi signal dah tadi.
Marsha: (ketawa) Agak-agak, Syaza cakap tak kalau dah jauh tadi. :p
Ana: Ish, Marsha ni, tu dah lebih. Ana senyap tadi, ingatkan Kak Humaira' nak ikut lorong lagi satu.
Auni: Eh, Syaza, abang nti ambil lesen tak lagi?
Ana: Tak. Tak taulah bila dia nak belajar.

Sampai rumah, salam Kak Humaira'..

Ana: Jangan gerak lagi. nak ambil beg.
K.Humaira': Macam cerita tu lah pulak. Orang muka hijau tu. Cerita apa?
Marsha: The Mask.
Ana: (Hmm, benda apalah yang diorang cakap tu. Ambil barang belakang kereta. Tutup. Alamak kuat juga lah. Ringannya. Patutlah orang lain pun tutup terkuat.)
K.Humaira': Hish, kuatnya. ^_^ Kirim salam dekat Sarah, nak sangat bawa dia.
Ana: InsyaAllah..

Antara pesanan Cikgu Shima yang sempat ana tulis berkaitan dengan Islam dan Kimia:

  1. Belajar betul-betul kimia, kita perlukan orang Islam yang pandai dalam bidang kimia untuk buat makanan yang halal umpanya. Kita asyik bergantung kepada orang Cina je.
  2. Form 4, jangan buang masa, belajar betul-betul.
  3. Always take a note.
  4. Kalau nak jawab soalan kimia, anggap pemeriksa itu tak faham.
    Maksudnya biar jelas jawapannya.
  5. Nak berjaya kena rancang,
    nak masuk syurga pun kena rancang!
  6. Berat pengorbanan guru! Bila guru mengajar, tolong dengar betul-betul.
  7. Kalau nak periksa, tak de ilmu, habislah gagal.
    Kalau nak perang, tak de ilmu, habislah kena tembak.
  8. Nak jawab soalan, tak boleh shortcut.
    Samalah, macam dalam Islam, tak boleh shortcut.
  9. Tutuplah aurat kamu sebelum aurat kamu ditutupkan. Kalau tak tutup juga, nerakalah tempatnya. (Ni, tak ingat kaitannya dengan kimia).
  10. Yang kita kena puji hanya Allah!
  11. Jangan jadi burung kakak tua!
  12. Nikmat, kalau Allah nak tarik, sekejap je.

Ana tak bawa kamera, tak ketemuan.
Ish, tak boleh jadi ni, dah naik power.

.17.rejab.1431h.

Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

6 Comments
Comments

6 responses:

  1. ukhti... sihat? Ukhti, nti ingat satu2.. MasyaAllah. Syukran ukhti. I'm getting better now. Doakan supaya ana terus kuat m'hadapi ujian Allah~

    ReplyDelete
  2. hua3.. ana boring so, bce blog nti smbil mengomen.. ekeke~ best! ana suka!

    ReplyDelete
  3. salam...amboi...straight die copy and paste perbualan kiterr...haih!

    ReplyDelete
  4. @Mankind of the world
    Alhamdulillah, sihat.
    Sbb tu lah, mcm yg ana ckplah dkt post lupa,
    ana susah nk lupa sesuatu yg ana alami.
    Afwan.
    Semoga ya, Amin..

    ReplyDelete
  5. @s.F.a
    samalah, sbb tu ana tulis post ni,
    skdr mengisi masa
    n supaya sntiasa ingt peristiwa ini sementara kte semua masih bersama..
    Yelah, nnti, k.Humaira' pun nk smbg bljr. Kami pun 2 thn je lg sekolah..

    ReplyDelete
  6. @~bi'ah s0lehah ~
    wassalam...
    tgk gok molek2, ada juga yg ana pdm..
    paste yg berkaitan je.hehehe..
    jgn mare!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2014 Aisyah Ameelah ^_^: Kem Kimia
Design by a.a.ghariib