Sekiranya anda berminat untuk mengetahui apa-apa berkenaan dengan blog, bolehlah pergi ke Bloggers Tutorial ^_^
Followlah blog ini sekiranya berbaloi untuk difollow. Sebarang ulasan adalah amat amat amat amat diharapkan.

Lawatan Form 4 [hari ketiga]

25121431H
Sambungan...

26 November 2010, Khamis [hari ketiga]
Mangkit pukui 5:40 pagi. Wah tepat lagi. Pergi bersiap untuk solat, baru nak kejut depa. Mula-mula kejut Wafaa' dulu, baru kejut mereka berdua lepas Wafaa' dah besiap. "Wafaa', ana dah bagi hadiah dekat nti. Ana kejut nti subuh ni." "Ok. ^_^" "Eh, seekor siput yang sebelah sini, yang keluar dari cengkerang dia dan jalan laju tu dah hilang. Ada lintah bulan pulak." "Eee.." Baru ingat nak suruh Izyan jadi imamah. Tapi dah lambat pula. Kitorang solatlah dulu. Dia keluar-keluar dari pancuq, "Nasib baik lintah bulan tu tidur." "Mana nti tau?" "Yelah, dia tak bergerak pun. Lagipun sesungut dia tak keluar pun." "Apa-apalah." Kemudian, gosok baju dan tudung macam biasa, untuk diorang sekali. Hari ni, dah pakat nak pakai baju usrah. Marsha nampak bersungguh-sungguh sekali ajak pakai baju usrah. Meraikan Afif (walaupun baju dia sendiri masih tak siap tempah lagi).


Dalam pukul 7:45 pagi, kami keluar untuk makan. Lepas dah makan, kitorang cakaplah dekat budak-budak form 3 pasal birthday girl ni. Kemudian, depa pun nyanyi 'Allah selamatkan kamu.' Kemudian, kami turun ke pantai. Tapi ana tak main air. Cuma tangkap gambar diorang je. Tengok muallimah An menunjukkan kepakarannya main 'zero point'. Mardhiyyah asyik jatuh je, tak lepas. Tak berapa lama kemudian, depa kata nak naik banana boat. Sorang, RM 15. Adik ana nak naik, che dan Wafaa' pi ambil duit sat. Tak berani nak pi ambil duit dekat bilik, pi tang lain, pi bilik Afif, pinjam duit dengan dia dulu. Sementara depa main banana boat, kami nak balik ke bilik, nak bersiap untuk balik nanti.


Kami balik ke bilik pada jam 9:10 pagi. Dengar bunyi riuh dekat luar. Tengok depa yang naik banana boat tadi semua basah. Pukul 10:00 kami sebilik dah siap. Lepas dah siap semua, pi jalan-jalan ke bilik orang lain sat. Pi bilik Mardhiyyah dan Marsha. Dekat bilik Mardhiyyah, depa masih berkemas lagi. Bilik Marsha, tengah tengok sukan.

Nak dekat pukul 11:00, bas sampai dekat sini. Angkut beg ke bas. Bertolak ke jeti. Dalam bas, kepenatan, ramai tewas lagi. Akhirnya kami tiba di Jetty Point pada jam 11:45 pagi. Letak beg setempat dan kami diberi masa sejam untuk berjalan-jalan di sekitar kawasan ini. Mula-mula, kami pergi ke Dataran Helang. Sebelum sampai ke tempat tersebut, singgah tengok ular sawa. Seekor berumur 2 tahun dan seekor lagi berumur 6 tahun. Depa test sentuh ular, ada juga yang letak ular tersebut atas bahu depa. Macam-macam gelagat mereka. Muallimah An, awal-awal lagi dah lari dari situ. Auni dengan Iera tangkap gambar bersama ular tersebut. "Ya Rabbi, ya Allah..." katanya bila bergambar dengan ular. "Auni macam pelakon." "Ha, sekarang hangpa baru ingat Tuhan." Yang Iera pula, "Ummi..." "Sekarang baru hangpa ingat mak hangpa, tadi tak pun."

Kemudian, kami pun bersiar-siar di sekeliling kawasan tersebut. Bergambar dengan ahli usrah. Robiatul je tak de. Depa dah ke Taman Lagenda agaknya. Marsha tunjuk juga tempat tu, tapi tak pergi pun. Last-last masuk balik dalam Jetty Point tu, fikir nak beli hadiah apa untuk Afif. Ronda-ronda kedai. Dalam pukul 1:15 petang, kami pun pergi kedai makan. 1:45 petang kena berkumpul. Masih tak jumpa barang yang sesuai untuk dia. Lepas makan, beli beg warna maroon untuk Afif. Dia kata, "Suka!" Beli juga coklat untuk Nurul dan Khadijah.

Pukul 2:00 petang, tunggu feri. Dalam 2:40 petang, kami bertolak dari Langkawi ke Kuala Perlis. Cadangnya nak tidur dalam feri tu, tapi cerita yang dia pasang kelakar pula. Marsha pun macam tu. Last-last tak tidur pun. Lama juga dalam feri. Rasanya, kami penumpang yang paling lambat keluar. Nak tahu ending cerita tersebut. ^.^v

Sampai di Jeti Kuala Perlis pada jam 4:00 petang. Solat di masjid Kg Wai Kechil. Barulah kami bertolak balik pada jam 4:50 petang. Sepanjang perjalanan, Izyan baca buku Sinergi, Wafaa' mengulang hafazan dan ana baca mathurat sebelum baca novel.

Akhirnya, pada waktu Maghrib, kami berhenti di R&R (masih di Kedah) untuk menunaikan solat dan makan. Sebelum turun bas, semua banat nyanyi 'Allah selamatkan kamu' untuk Wafaa'. Solat. Kemudian makan. Raikan birthday Wafaa'. Marsha rasanya belanja Wafaa' makan. Kami teruskan perjalanan. Seingat ana, jam 10:46 malam baru di Ipoh, Perak.

Dalam pukul 9:00 malam lebih, adik ana kata, "Diorang tengah kacau kak Hazirah guna sms. Menyamar jadi orang lain." Masa ni, memang sakanlah diorang mengusik Hazirah. Sampai satu tahap tu, Tasha pergi belakang. "Apasal nti bagitau dia?" "Ana tak bagitau pun. Dia tau sendiri." "Pasal nti menyamar tu ke?" "A'ah ^_^" Marsha pun datang belakang. Auni beritahulah yang Farhana Sazali jarang balas sms dia walaupun dia dah beritahu siapa yang sms tu. Ana pun test, nak tengok dia balas tak sms ana. Marsha ceritalah pasal ayah dia pernah kacau kakak dia guna sms. Pada mulanya tak ada niat pun. Tapi bila tahu yang kakak dia tak tahu itu adalah nombor baru ayah dia, ayah dia pun start kacau.

"Marsha, dia balaslah." "Ye ke? Dia kata apa?" Ana pun bacalah sms tersebut. "Dia tau tak siapa yang sms?" "Tau, ana tulis nama ana." "Oh. Padanlah dia balas." "Tak, tapi Auni kata dia jarang balas kalau Auni sms dengan dia." Masa inilah timbul niat nak kacau dia. Bukan ana, tapi Marsha. Kalau bab-bab ni, memang dialah no. 1, pakar. "Macam mana nak start ni? Salam..."

[jangan contohi kelakuan ini!]



Salam. Ingat lagi tak kita jumpa masa nadwah hari tu?
Wassalam. Siapa ye? Tak ingatlah. Ramai sangat yang pergi nadwah.
Awak tak ambil ke no. saya? Yela saya ni bukan famous sangat.
Asif jiddan jiddan. Ada ramai sangatlah orang masa nadwah, tak sempat nak ambil semua no.
Saya tengok awak ni alimlah. Saya nak berubah dan merapatkan ukhuwwah.
Alim? Taklah. Asif jiddan jiddan. Macam mana saya nak merapatkan ukhuwwah kalau saya tak kenal awak.
Malulah nak cakap. Ni first time saya cakap dengan banat. Betul ke awak nak kenal saya?
Astaghfirullah. Baguslah kalau awak nak berubah. Tapi cailah kawan lain especially lelaki. Salam 'alaik.
Saya baru nak berubah tapi awak dah buat saya rasa kecewa sangat.
Baguslah nak berubah tapi bukan ini caranya.
Apa salahnya, bukankah perempuan dan lelaki saling memerlukan?


Waktu ni, terhenti seketika. Mardhiyyah tiba-tiba datang ke belakang. Duduk dekat ana dan Wafaa'. Dia cakaplah 'perkembangan terkini'. "Sebenarnya ana datang sini sebab Marsha suruh dengar kalau ada dengar bunyi hp orang lain berbunyi. Sebab ada orang yang tidak dikenali hantar sms kat dia. Dia syak sama ada kawan Farhana atau dari dalam bas ni." Sms tersebut berbunyi, "Salam. Awak siapa? Dari mana? Azam."

Bila segala-galanya dah habis, Marsha pun datang. "Dah habis dah." Dia pun baca sms tu pada kami.




Saya makhluk asing dari planet Marikh, awak dari planet mana?
Dahlah, tak nak dahlah main-main.






Ana nak nti baca ni betul-betul. First, ana nak minta maaf sebab dah banyak berdusta. Sebenarnya ana ni...



MARSHA yang suka mengusik yang sedang dalam perjalanan pulang dari Langkawi! Maaflah, nampaknya nti dah mantap dengan ujian seperti ini.


Marsha cuba telefon dia tapi dia tak angkat. Ana pun hantar sms kat dia, "Ana bersimpati dengan nti sebab kena kacau dengan Marsha. Dia minta no nti dari ana." Auni pun sms juga pada dia. Last sekali dia jawab, "Tak nak kawan ngan korang! Tak baik buat ana mcm nie." "Cakap ngan Marsha tak baik. Ana tak nak angkat..malu.. :)"

Last sekali, telefon guna hp Auni rasanya, baru dia angkat. "Eh, suara dia macam nangis." "Nti nangis ke?" "Taklah, malu..." Bila Marsha dengar suara dia macam tu, macam nak gelak sebenarnya, "Sorry, sorry.." Rupa-rupanya Azam tu, adik kawan dia. "Siapa yang ada dekat situ?" Sebutlah siapa yang tahu pasal ni. "Mardhiyyah pun ngusik nti jugak." "A'ah, tadi ana ingat nak berhenti dah. Tapi dia kata, sikit lagi, sikit lagi." Mardhiyyah tak de masa kami telefon dia.

Akhirnya kami sampai di sekolah pada jam 6:00 pagi keesokan harinya.

Note:
*Afif *Auni *FarhanaS *Haziqah *Iera *Izyan *Mardhiyyah *Marsha *Sara Natasha *Wafaa' *adik ana *ana *others

Hari pertama.
Hari kedua..

Ps. Muallimah Wan Khadijah kirim salam...


Semoga beroleh manfaat^^
Like if you like, do comment too~

2 Comments
Comments

2 responses:

  1. My favourite sentence, "Ha, sekarang hangpa baru ingat Tuhan.".. lol. Liked the SMS part.. Camne anti boleh hafal detail sangat? Lintah bulan dengan siput pun ingat.

    ReplyDelete
  2. @Muhammad
    Hmm..sahabat2ku memang suka dan pakar dlm bab-bab mengusik org ni. Sms yg ditulis balik ni pun ambil 'isi-isi penting' je.

    Yg lintah bulan dan siput tu mana boleh lupa, 3 hari berturut-turut jumpa. :D Siap tangkap gambar lagi. Tapi tak berapa jelas sangat. Yelah, tangkap gambar dari jauh je, che tak pi dekat2, nnti kacau dia tiduq pulak, sat gi dia mangkit pasai terkejut, kesian dia.^^ Lagipun tangkap gmbr depa masa hari last, sblm check out, dah pakai stokin dah, tak bolehlah nak tangkap dekat2.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2008-2014 Aisyah Ameelah ^_^: Lawatan Form 4 [hari ketiga]
Design by a.a.ghariib